Osijek
U SUBOTU PODJELA SJEMENA RAJČICE

Osječki je zaljubljenik u rajčice uzgojio dvije nove ukusne sorte
Objavljeno 27. veljače, 2020.
Ako želite jesti dobre stare sorte rajčica koje imaju onaj pravi okus i miris, ili superukusne sorte za koje niste imali pojma da postoje, zaputite se u subotu, 29. veljače, na EKO trg glavne osječke tržnice na Gajevu trgu, gdje će u vremenu od 9.30 do 13 sati (možda i malo dulje) naš sugrađanin Dražen Karačić-Šoljić dijeliti sjeme upravo takvih rajčica.

Dražen stoji iza već dobro poznate Facebook-stranice “Volim rajčice”, koja okuplja više od šest tisuća zaljubljenika u tu biljku ukusnih i zdravih plodova. Prikuplja i dijeli sjeme raznih sorti rajčica svima koji su zainteresirani za uzgoj. Na prošlogodišnjoj se podjeli okupilo nekoliko stotina građana, a sličnu brojku Dražen očekuje i ove godine.

Dražen svake godine testira pedesetak novih sorti te od njih izabire one najbolje i dijeli njihovo sjeme.

- Standardno su najpopularnije sorte green tiger, black russian, brandy boy, sun baby, relativno nova sorta sitne žute cherry rajčice, ali i brojne druge imaju svoje obožavatelje - govori nam Dražen.

Velika su posebnost ove godine dvije njegove sorte do kojih je došao križanjem, a koje u imenu nose naziv njegove kćeri.

- To su green erika apple i green erika plum, dvije vrhunske sorte zelene rajčice, izrazito rodne i ukusne. Križanje se dogodilo prije šest godina, nakon čega sam svake iduće godine selekcijom birao ono najbolje te su s vremenom od tih hibrida nastale nove čiste sorte koje su sada poprilično stabilne - pohvalio se Dražen.

Sorti je “mali milijun”, razlikuju se po bojama i drugim specifičnostima, pa tako mogu biti crvene, indigoplave, ljubičaste, narančaste, ružičaste, smeđe, crne, zelene i žute, ili kombinacija nekih od tih boja. Razlikujemo ih i po tipu ploda (cherry, microsherry, šljivar, srcolika, srednje velika, veličine oraha, velika...), načinu rasta/zriobe, obliku lista i vremenu sazrijevanja (kasna, rana, srednja).

Da bi imali rodnu i ukusnu rajčicu, važno je znati kada posijati sjeme, kada sadnice presaditi u vrt, kako ih održavati...

- Sjeme treba posijati početkom ožujka, a sadnice presaditi u vrt početkom svibnja. Posude u koje sijemo treba obavezno staviti na južnu stranu, gdje je toplo, a temperatura ne smije pasti ispod 19 stupnjeva. Ako to nije moguće, za pedesetak kuna mogu se nabaviti lampe koje će nadomjestiti sunce i poboljšati rezultate same rasade. Nakon što smo ih presadili u vrt, do prvih plodova treba ih zalijevati što češće. Ako nije padala kiša, svaki drug dan, a ljeti svaki treći, jer ako joj dajemo previše vode, rajčica će biti razvodnjena i slabijeg okusa - upozorava znalac.
I. Alilović
Najčitanije iz rubrike