Kultura
KUĆA ARHITEKTURE OD 27. DO 29. VELJAČE

Predavači Plan D. konferencije
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Od četvrtka, 27. do subote, 29. veljače u Orisu - kući arhitekture, uz popratni program na drugim lokacijama, održat će se Plan d.konferencija, s nizom predavanja, javnih razgovora, vodstava i promocija knjiga na temu dizajna! Među gostima su glavni urednik magazina Eye John L. Walters, ravnateljica Istanbulskog bijenala dizajna Deniz Ova, spisateljica i novinarka Clare Walters, legenda hrvatskog dizajna Boris Ljubičić, dinamični Studio Sonda iz Vižinade u Istri, multimedijski umjetnik Dalibor Martinis, krema hrvatskog dizajna tipografije na čelu s Nikolom Đurekom te mnogi, mnogi drugi.


Konferencija počinje promocijom knjige Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990. Novo HDD-ovo izdanje će, uz dizajnera, predstaviti autori ove dvojezične monografije, Marko Golub i Dejan Kršić, te dizajner, likovni kritičar i pisac Boris Greiner.


Ovo monografsko izdanje daje pregled djelovanja jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova.


Muzej za umjetnost i obrt u veljači otvara novi stalni postav Grafičkog i produkt dizajna, a kroz njega će posjetitelje u petak u podne provesti autorica i voditeljica same zbirke, viša kustosica Koraljka Vlajo. Osvježeni postav sobe dizajna obuhvaća 120 predmeta grafičkog i produkt dizajna od 1950-ih do 2016. Dizajn vizualnih komunikacija zastupljen je plakatima, ambalažom, dizajnom časopisa, knjiga i gramofonskih ploča, dok se produkt dizajn predstavlja namještajem proizvedenim u hrvatskim tvornicama, proizvodima od porculana i stakla, malim kućanskim aparatima i igračke, te drugim visokokvalitetno oblikovanim predmetima nastalim u posljednjih 70-ak godina.


Nakon vodstva slijedi razgovor uz osnivače studija SONDA, Jelenu Fiškuš i Seana Poropata. Povod je predstavljanje publikacije Studio Sonda – O moći kreativnosti. Razgovor će moderirati autor Marko Golub.


U predavanju Istanbulski bijenale kao platforma empatije Deniz Ova će objasniti temeljna načela bijenala dizajna i njegove težnje u budućnosti. Osim organiziranja festivala, Deniz Ova je koordinirala organizaciju Turskoga paviljona na Venecijanskom bijenalu, kao i umjetničkog studija Turquie na Cité Internationale des Arts.


Petak zaključuje razgovor s Ljubičićem, koji će voditi Lana Cavar. Razgovor će se fokusirati na Ljubičićeve logotipe i plakate te poslužiti kao prilika za predstavljanje dviju knjiga Logo protiv kaosa – identitetski dizajn Borisa Ljubičića, kao i recentno otisnute knjige VIII mediteranske igre, Split 1979 – Sportski plakati.


Za vrijeme konferencije u HDD galeriji u tijeku je izložba posvećena legendarnim kazališnim plakatima grafičkog dizajnera Vanje Cuculića za GKD Gavella od 2005. do 2019. Od početka te suradnje pa do njenog kraja upravo je Cuculićev rad za Gavellu definirao visoki standard toga što znači kazališni plakat u Hrvatskoj u 21. stoljeću, malo tko toliko suvereno vlada medijem plakata u svim njegovim izražajnim mogućnostima kao Vanja Cuculić, malo tko toliko čvrsto zna povezati tipografiju, ilustraciju, fotografiju, kolaž u jednu integralnu cjelinu, koja ne samo da na jezgrovit način predočava jednu ideju, nego promatraču uvijek ostavlja prostor za interpretaciju. Izložba je proširena i na izložbeni prostor Orisa, a ovo vodstvo pružit će priliku da saznamo kako Vanja Cuculić gradi svoje vizualne metafore, s osvrtom na različite pristupe koje je primjenjivao tijekom 15 godina suradnje s GDK Gavella.


Konferencija se nastavlja okruglim stolom o tipografskom oblikovanju u edukaciji. U razgovoru će sudjelovati dizajneri, tipografi i profesori Nikola Đurek, Dejan Kršić, Hrvoje Živčić i Marko Hrastovec. Neposredni povodi razgovoru su i ‘tipografska biblija‘ Roberta Bringhursta Elementi tipografskog stila, udžbenik Osnove oblikovanja pisma Franka E. Bloklanda & Nikole Đureka te knjiga Identitet Nikole Đureka.


Program se nastavlja predavanjem Clare Walters koja će u predavanju Pripovijedanje slikama rasvijetliti često podcijenjeno područje dječje književnosti – slikovnice bez riječi. Koristeći se osobnom kolekcijom, koju čine knjige nastale od 60-ih do danas, autorica će objasniti termin "slikovnica bez riječi" umjesto kojega se ponekad koristi i naziv - tihe knjige.


Konferenciju zaključuje predavanje Zašto pišem o grafičkom dizajnu (i zašto biste to trebali raditi i vi). John L. Walters će prodiskutirati izazove s kojima se susreće urednik jednog nezavisnog tiskanog časopisa – izazove uredničkog procesa, “korisnog” pisanja, važnosti govorenja istine, ali govorit će i o tome zašto se prazne stranice nikada ne treba bojati. N.Vek.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike