Regija
ZAVRŠENO ŠOKAČKO SIJELO, NAJVEĆA TRADICIJSKA MANIFESTACIJA ŽUPANJSKOG KRAJA

Proveselili se uz spomen na prošlost i ponijeli optimizam za budućnost
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Županjci su pokazali veliko srce i široku slavonsku dušu i na najbolji način potvrdili slogan “Odavno smo graničari stari”

Tradicionalnom Seljačkom zabavom sinoć je spušten zastor na pozornici 53. Šokačkog sijela. Ovogodišnja manifestacija, čuvarica tradicije i simbol prepoznatljivosti Županje, ispunila je sva očekivanja. Grad je odisao tradicijom, veseljem, zajedništvom i sjajnim ozračjem, uz neizostavne zvuke tamburice. Bilo je doista lijepo u proteklih 11 dana biti dijelom te priče koja svake godine iznova unosi radost u srca i razgali duše, priče koja je u svakom posjetitelju ostavila trag i lijepu uspomenu. A svi su oni iz Županje ponijeli odlične dojmove, poruke nade, optimizma i vjere u bolje sutra, ali i želju da se ponovno vrate u taj grad.


Ovogodišnje Sijelo pokazalo je koliko se Županja i Županjci diče svojom bogatom graničarskom poviješću, velikom ulogom koju su imali u vrijeme Vojne krajine, kada su hrabro branili granicu uz Savu od Turaka, ali i u vrijeme Domovinskog rata. Uvijek su, unatoč svim nedaćama, pokazivali šokački inat, prkosili vremenu i nalazili trenutke za radost. Županjci su proteklih dana iznova pokazali da su predani čuvari bogate tradicije svojih predaka, domoljubi koji su Šokačkim sijelom očuvali hrvatski izraz autentičnosti narodnog stvaralaštva. Ovogodišnja manifestacija na originalan je način spojila povijest, tradiciju, graničarske običaje i sport. Jer upravo su zahvaljujući pokladnom jahanju u Županji krajem 19. stoljeća, kada su Englezi stigli u grad zbog eksploatacije hrastovih trupaca i gradnje tvornice tanina, županjski starosjedioci došli u posjed prve nogometne lopte. Pokladni su je jahači, mladići koji su radili u tadašnjoj tvornici tanina, u znak zahvalnosti dobili od engleskog industrijalca i lokalno stanovništvo počelo se, po uzoru na Engleze, njome igrati. I tada je rođen nogomet u Hrvatskoj, o čemu svjedoči i Spomenik prvoj nogometnoj lopti u RH na trgu u Županji. A Šokačko sijelo bilo je i najbolja najava dvaju respektabilnih sportskih jubileja koji će se ove godine proslaviti u Županji - 140 godina prvog igranja nogometa u Hrvatskoj i 100 godina osnutka NK Graničar Županja. Građani su iznimno ponosni i s punim pravom ističu činjenicu da je upravo Županja kolijevka hrvatskog nogometa i grad koji piše sportsku povijest.

Jamac opstojnosti Sijela


U proteklih 11 dana Županja je dočekala i ugostila brojne sudionike Sijela i goste iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH, Austrije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Češke, Slovačke... Uživali su zanimljivom programu, odličnoj gastroponudi, u bogatstvu običaja, narodnog stvaralaštva, sjaju i raskoši narodnoga ruha. U svemu onome što Županjci s velikom ljubavlju, pažnjom i poštovanjem već godinama brižno čuvaju i prenose s koljena na koljeno kao zalog za buduće naraštaje. Sijelo je počelo Malim šokačkim sijelom, na kojemu je nastupilo više od 700 djece, što je najbolji jamac njegove opstojnosti. Županja se ponosi i tradicijom pokladnog jahanja, koje vuče korijene upravo iz županjskoga kraja. Gradom je prodefilirala veličanstvena povorka od čak 154 jahačice i jahača i na najljepši način, pjesmom i topotom gizdavih konja, najavila početak manifestacije. Tradicijom je najavljena tradicija.


Folklorne večeri dale su prepoznatljiv pečat ovoj manifestaciji koja je i utemeljena na folkloru. Nastupile su stotine domaćih i gostujućih izvođača i razgalile srca i duše i starih i mladih. U bogatom programu Šokačkoga sijela svatko je pronašao nešto za sebe - od Sijela pučkih pisaca, predstavljanja knjiga, izložbi, kazališne predstave, radionica tradicijskih glazbala do Šokačkog cušpajza, a plesalo se, pjevalo, veselilo i u velikome šatoru na gradskome trgu…
Manifestacija sve više dobiva i na gospodarskom značenju. U organizaciji TZ-a Županje X. sajam Zlatne niti u četiri je dana okupio oko 90 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Gradonačelnik Županje Davor Miličević potpisao je i tri povelje prijateljstva s općinama Kriva Palanka iz Republike Sjeverne Makedonije, Horna Suča iz Slovačke Republike te Dolni Benešov u Češkoj Republici. Početak je to konkretne suradnje radi unaprjeđivanja gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja lokalnih zajednica.


Najatraktivnija priredba u sklopu Sijela bio je izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Laskavu titulu “Šokački cvit 2020.”, za koju se natjecalo 11 djevojaka, ponijela je Martina Hanuljak iz Divoševaca, prva pratilja je Ella Blažević, a druga Ivana Ognjanović, obje iz Županje. U bogatom zabavno-scenskom programu u prepunoj dvorani Mladost Sijelo je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar državne imovine Mario Banožić.

Lado oduševio


Kulminacija ovogodišnje manifestacije bila je pokladna povorka s više od tisuću sudionika i mnoštvom posjetitelja. Pokladno veselje nastavljeno je na gradskom trgu uz Najbolje hrvatske tamburaše.
A prava glazbena poslastica priređena je preksinoć u dvorani Mladost. Nadaleko poznati orkestar Ansambla Lado Županjce je poveo na spektakularno glazbeno putovanje hrvatskom instrumentalnom tradicijom. Samostalne, dobro uvježbane i energične izvedbe izazvale su gromoglasan pljesak i veliko oduševljenje publike.


Sijelo je završilo noćas tradicionalnom Seljačkom zabavom u organizaciji KUD-a “Tomislav”. Nagrađeni su i najljepše uređeni izlozi i poslovni prostori. Prvo mjesto osvojio je Siniša Lacković, koji je uredio izloge Tehnokolora u Velikom kraju s temom “Paljenje vatre vituljače” i “Spašavanje otete djevojke”. Drugonagrađeni je izlog Kvačka u Strossmayerovoj ulici, gdje je Željko Babić prikazao graničara na Savi. Treće mjesto osvojila je Marina Đemić, koja je uredila balkon s temom “Dočekala ona svoga graničara”.


Žive Županja i Županjci za svoje Sijelo, ponosni na svoju povijest, bogatstvo tradicije, običaja i kulturne baštine. Ali prije svega na svoju bogatu slavonsku grudu koja, poručuju, nikada neće ostati bez svojih graničara. Šokačko sijelo vjerni je čuvar izvornosti županjskog kraja koje će i dalje njegovati tradiciju, učiti mlade i podsjećati stare na važnost očuvanja običaja. Tako će biti i dogodine.
Vidimo se u Županji, na 54. Šokačkom sijelu!

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Davor Miličević

SIJELO JE ISPUNILO OČEKIVANJA I PROTEKLO U SJAJNOM OZRAČJU

Gradonačelnik Županje i predsjednik Organizacijskog odbora Davor Miličević zadovoljno ističe da je ovogodišnje Šokačko sijelo bilo među najboljima do sada, ispunilo je sva očekivanja i proteklo u jako dobrom ozračju.
- Drago mi je da smo imali jako puno sudionika i gostiju, što nam je i bio cilj. Vjerujem da su iz Županje svi oni odnijeli vrlo pozitivne i lijepe dojmove, što je pokazatelj da Sijelo ima jako dobru budućnost – poručio je. Napomenuo je da je kvantitet neupitan, na kvaliteti programa stalno treba raditi, nastaviti dizati ljestvicu i više poraditi na sadržajima koji su se pokazali kao pravi pogodak.
- Svih 11 dana Sijela uživali smo u najljepšim nošnjama, običajima, dekoru, veselom ozračju i prekrasnim ljudima punim duha zajedništva koje je vladalo u Županji. Započeli smo i nova prijateljstva i mislim da ovogodišnje Sijelo zaslužuje visoku ocjenu - zaključuje. Zahvalio je svim sponzorima, Izvršnom odboru i svima koji su dali svoj obol manifestaciji. Izrazio je nadu da će Županja u sjajnom ozračju dočekati i 54. Šokačko sijelo. A na “okrugloj”, 55. manifestaciji, kao nositelj programa, mogao bi se pojaviti i Lado, što bi za Županju i njezine građane bila iznimna čast i potvrda vrijednosti i prepoznatljivosti Šokačkog sijela, koje je već odavno prešlo lokalne okvire.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike