Sport
POBJEDNIČKI GARD HRVATSKIH KOŠARKAŠA

Veljko Mršić uspio, Hrvatska je napokon postala - momčad
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Nakon uspješnog početka godine čekaju se kvalifikacije za Tokio

Nakon prvog kvalifikacijskog prozora za Eurobasket 2021. sedam reprezentacija (od ukupno 32) može se podičiti maksimalnim učinkom. U tom društvu je i Hrvatska, koja dugo nije imala ovakav start u neki od ciklusa za odlazak na velika natjecanja.

Iako je odrađen tek uvodni dio u sklopu D skupine, veseli način na koji su izabranici Veljka Mršića branili nacionalne boje, što je na kraju rezultiralo pobjedama protiv Švedske u Draženovu domu te u Almereu, gdje smo ražalostili Nizozemce. Upravo je ta utakmica pokazala ratnički, momčadski duh Hrvatske, na kojem je izbornik inzisitrao od prvog dana. Ne tako davno, prije nešto više od dvije godine, isti su nam ti Nizozemci očitali lekciju (također u Almereu), ali sada smo pronašli način da uzvratimo istom mjerom. Iako nismo bili u ugodnoj situaciji, posebno kada smo, u 29. minuti, bili u zaostatku od sedam poena (49:42). No u posljednjih 11 minuta na parketu Mršićevi su ratnici uspjeli sve okrenuti i upravo je to dodatna vrijednost ove pobjede, jer naša je reprezentacija posljednjih godina ovakve utakmice u pravilu - gubila. Kada je bilo najteže, pokazali smo energiju, želju i sjajnu obranu. Domaćin je zabio samo osam poena u četvrtini kada se sve odlučivalo. Nizozemci su, za razliku od prethodnih obračuna, ovaj put naletjeli na tvrdo...

- Namjerili smo se na suparnika koji nas je dočekao pun samopouzdanja nakon pobjede u Turskoj. Posebno me veseli što smo najbolje reagirali kada je bilo najteže i najvažnije. Obrana je u posljednjoj četvrtini, a posebice završnih pet minuta, bila i bolja od one koju smo prezentirali kontra Šveđana. Njima tada nismo dali devet minuta ubačaj iz igre, a u Almereu domaćin posljednju četvrtinu nije vidio obruč. To je način na koji treba nastaviti - zadovoljan je bio Mršić, koji je uspješno apsolvirao svoje prve dvije službene utakmice na izborničkom stolcu.

Naravno, nije sve bilo sjajno i bajno, ali bilo je učinkovito, a to je u cijeloj priči i najvažnije. S dvije pobjede stiglo se na korak do vize za Eurobasket, a smiruje spoznaja da Mršić ima na raspolaganju skupinu igrača koja može iznijeti ove kvalifikacije na bezbolan način. Najbolji dojam svakako je ostavio Mateo Drežnjak, s prosječno 14,5 poena, ali i defenzivnom energijom, koja je u pravilu bila usmjerena na najbolje suparničke igrače. Najbolje je u prvom prozoru skakao Željko Šakić (7), a asisitirao Roko-Leni Ukić (7), koji je i zabijao ključne trice u Nizozemskoj, gdje je važnu ulogu odradio Darko Planinić, ali i preostalih osam igrača zaslužuje palac gore za ono što se napravilo u veljači. Iz ovog će se kadra izvući i ono najbolje za lipanj, kada nas u Splitu čekaju kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre. Počela je ova godina dobro za hrvatsku košarku, dvije pobjede donijele su mir, ali i stvorile odličnu atmosferu i kvalitetan temelj za dalje...

Nino Benčina
NEMA BEZAZLENIH UTAKMICA I PROTIVNIKA
Ove kvalifikacije, kao i one prethodne za Svjetsko prvenstvo, pokazale su da nema favorita i da je svaki ishod moguć. Reprezenatcije ne igraju u najjačim sastavima, nema igrača iz Eurolige i NBA, a to znači da su svi itekako ranjivi. Nakon što smo se opekli u dvobojima za SP, Hrvatska je u kvalifikacije za eurosmotru krenula s dvije pobjede, što je u ovakvim okolnostima velik kapital. Na otvaranju smo dobili Švedsku, koja je u Zagrebu izgledala kao amaterska skupina, no samo tri dana poslije u Stockholmu (pred rekordnih 11.390 gledaelja) pala je Turska (87:80), koja je, iznenađujuće, jedina bez pobjede u našoj skupini, u kojoj će se očito voditi velika borba za tri mjesta koja vode na završni turnir. Lijepa je spoznaja da je ovaj put Hrvatska trenutno u najboljem položaju, jedna pobjeda iz predstojeća četiri ogleda dijeli je od službene potvrde prolaska. Kvalifikacije se nastavljaju tek u studenome, kada nas čeka domaćinstvo protiv Turske i put u Švedsku, nakon čega bismo trebali potvrditi nastup na 14. uzastopnom Eurobasketu.
Možda ste propustili...

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike