Osijek
TEHNIČKI PREGLED RECIKLAŽNOG DVORIŠTA U BILJU

Otvorenje za dva mjeseca
Objavljeno 26. veljače, 2020.

Stanovnici općine Bilje više ne moraju razmišljati gdje će reciklirati, odnosno odložiti raznoliki otpad, ili potezati do belomanastirskog reciklažnog dvorišta jer će moći odlagati poseban otpad u svom naselju. Naime, prošle godine započeto građenje Reciklažnog dvorišta Bilje je završeno. Riječ je o općinskoj investiciji, uz sufinanciranje europskim sredstvima, a 21. veljače obavljen je i tehnički pregled građevinskog objekta.

- Projekt ‘Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta’ je završen, a tijekom pregleda utvrđene su manje nepravilnosti koje će biti otklonjene. Na prostoru današnjeg reciklažnog dvorišta nalazio se divlji deponij smeća, koji je saniran 2014. godine, pa smo na tom mjestu počeli s gradnjom 2019. godine. Početak rada Reciklažnog dvorišta Bilje očekuje se u roku od 60 dana - kaže Željko Cickaj, načelnik općine Bilje koji je sa stručnjacima posjetio gradilište.

Građevinu je projektirao Darko Ojvan iz osječkog Respect-Inga d.o.o, koji je obavljao i stručni nadzor nad građenjem, a objekt je gradilo požeško poduzeće Promet građenje.

Kako doznajemo, Općina Bilje nastavlja ulaganja na toj lokaciji, gdje je u planu na čestici pokraj Reciklažog dvorišta gradnja kompostane i odlagališta za građevinski otpad, što znači

cjelovitu uslugu za građane koji negdje moraju otpad deponirati, a korist je dodatna jer će se kompostni materijal koristiti za hortikulturne radove biljskog komunalnog poduzeća za zelene površine, cvjetnjake..., a reciklirani građevinski otpad moguć je upotrijebiti u nekim komunalnim radovima.

U općini Bilje ističu kako su problem s divljim deponijima odlučni spriječiti, pa podsjeća kako su na samoj granici sa susjedom općinom primijetili da netko izbacuje smeće. No pregledom je utvrđeno da se među otpadom nalaze i neke uplatnice s adresom iz Darde, pa su pokrenuli postupak protiv osoba na koje sumnjaju da su onečistile biljski okoliš.

Očuvanje okoliša je kao općini Parka prirode Kopački rit imperativ, jer priroda je dio turističke ponude. Ovakvim koracima zasigurno će priječiti one koji pokušavaju te napore otežati, jer kada se nekoga lupi kaznom po džepu, više mu zasigurno neće padati na pamet da takve stari bilo gdje i bilo kada ponovno učini. Nažalost, s neodgovornima se mora na taj način hvatati ukoštac.
D. Pejić
Reciklažno dvorište je završeno, a tijekom pregleda utvrđene su manje nepravilnosti koje će biti otklonjene
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike