Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Financijski izvještaji vodećih domaćih dioničkih društava podigli obujam trgovanja
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Redovni tjedni promet iznosio je 97 milijuna kuna. Prosječan promet dionicama je 19,3 milijuna kuna po trgovinskom danu

Fond menadžeri prošloga su tjedna bili aktivni na Zagrebačkoj burzi, ali nisu uspjeli spriječiti pad cijena dionica na domaćem tržištu kapitala. Objavljeni privremeni nerevidirani financijski izvještaji nekoliko vodećih domaćih dioničkih društava za prošlu godinu podigli su obujam trgovanja.

Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 97,0 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 96,7 milijuna i obveznicama 0,3 milijuna kuna. Prosječan promet dionicama iznosio je 19,3 milijuna kuna po trgovinskom danu. To je u prosjeku za 5,9 milijuna kuna ili 73,9 posto više nego tjedan ranije. Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi protekao je bez aktivnosti fond menadžera, ali je bilo uzbudljivo uz protrgovanih 15,6 milijuna kuna u redovnom prometu. Cijene dionica su pale i spustile indeks Crobex u ponedjeljak na 2027 bodova (pad za 0,2 posto). Fond menadžeri su se na tržište uključili u utorak i bili aktivni do kraja tjedna trgujući u blok prometu dionicama HT, Valamar Riviera Poreč i Plava laguna. Utorak je donio privremeni oporavak dionica što je podiglo indeks Crobex na 2030 bodova (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 34,6 milijuna kuna redovnog prometa.

Blok transakcije
U blok transakcijama dionicama HT ostvarilo se 7,2 milijuna kuna i vrijednosnicama Valamar Riviera Poreč 3,7 milijuna kuna prometa. U srijedu su cijene dionica ponovno pale i spustile indeks Crobex na 2029 bodova (pad za 0,1 posto), a u blok prometu se trgovalo dionicama HT (3,6 milijuna kuna). Četvrtak je donio daljnji pad dionica pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama koje su zabilježile smanjenje tržišnih indeksa nakon vijesti o proširenju koronavirusa izvan Kine. Indeks Crobex spustio se u četvrtak za 0,4 posto na 2020 bodova, a fond menadžeri su u blok prometu trgovali dionicama Plava laguna. Fond menadžeri nisu bili mirni ni u petak kada su u blok transakciji ostvarili 3,6 milijuna kuna dionicama HT.

Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 2021 bod. To je za 11 bodova ili 0,5 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex pet je zabilježilo rast i sedam pad cijene, dok su se četiri vrijednosnice (povlaštena dionica Adris grupa, Atlanska plovidba, Končar elektroindustrija- KOEI i Valamar Riviera Poreč), zadržale na početnoj tjednoj razini. Među tjednim dobitnicima povećanjem cijene za 3,9 posto na 202,00 kn istaknula se dionica AD Plastik nakon objave nerevidiranih privremenih godišnjih financijskih izvještaja i iskazanih povećanih konsolidiranih prihoda za 16,0 posto (1,6 milijardi kuna) i netodobiti za 10,4 posto (98,6 milijuna kuna). Tjedan su na pozitivnoj strani završile i dionice: Jadran Crikvenica (rast za 3,4 posto), te Arena Hospitality Group (rast za 1,6 posto) i Podravka (rast za 0,2 posto). Među tjednim gubitnicima najteže su stradale dionice Optima Telekom čija je cijena pala za 13,0 posto na 7,00 kn, te vrijednosnice Dalekovod (pad za 2,9 posto), Atlantic grupa (pad za 2,2 posto), Ericsson Nikola Tesla (pad za 2,0 posto) i HT (pad za 1,4 posto).

Povlaštene dionice
Desetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda i zatvaranja natječaja za preuzimanje tvrtke, dionica Optima Telekom počela je naglo tonuti. Razlog ovakvom kretanju cijene dionice Optima Telekom nije moguće dokučiti. Snažno trgovanje fond menadžera dionicama HT u blok transakcijama odrazilo se na ukupni promet. Fond menadžeri su dionicama HT trgovali u utorak (7,2 milijuna kuna), srijedu (3,6 milijuna kuna) i petak (3,6 milijuna kuna) ostvarivši ukupno 14,4 milijuna kuna prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo 80.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 180,62 kn. Većinu dionica HT stekao je AZ OMF "B” kategorije. Cijena dionice HT u petak je dohvatila 181,50 kn. To je za 2,50 kn ili 1,4 posto manje nego na početku tjedna.

Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u utorak kad je u redovnom prometu protrgovano 7,3 milijuna kuna, od čega se u blok transakciji ostvarilo 3,7 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 100.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 37,20 kn. Prodavatelj dionica bio je skrbnički račun PBZ, a većinu vrijednosnica stekao je fond AZ Profit. Na kraju tjedna tržišna cijena dionice Valamar Riviera Poreč zadržala se na 37,20 kn. Dionicama Maistra snažno se trgovalo u utorak kad se ostvarilo 7,7 milijuna kuna redovnog prometa, a vlasnika je promijenilo 24.810 vrijednosnica koje je stekla Adris grupa. Cijena dionice Maistra u petak je dohvatila 304,00 kn što je za 2,00 kn ili 0,7 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 115,48 bodova (tjedni rast za 0,21 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, u petak će dionička društva objaviti privremene nerevidirane financijske izvještaje. Proučite ih i tražite priliku
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike