Ekonomija
NOVA USLUGA ZA PODUZETNIKE

HGK s “Digitalnom komorom” prva je institucija u Hrvatskoj koja je digitalizirala poslovanje
Objavljeno 26. veljače, 2020.

Hrvatska gospodarska komora prva je ustanova u Republici Hrvatskoj koja je svoje kompletno poslovanje s građanima digitalizirala u potpunosti. Digitalna komora (DK) te portal digitalnakomora.hr projekt je Hrvatske gospodarske komore koji je jučer predstavljen u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek, a riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi namijenjenoj poslovnim subjektima, javnoj upravi i građanima.Na portalu digitalnakomora.hr tako je potpuno besplatno dostupno sedam e-usluga koje su razvijene da bi pridonijele unaprjeđenju poslovanja Hrvatske gospodarske komore i njezinih članova.
O Digitalnoj komori govorilo se u superlativima, a razloga za to, tvrde oni koji su ju predstavljali, ima mnogo.
Ujedinjuje, za poduzetnike, sve bitne informacije, odnosno sedam ključnih e-usluga: MOJA e-Edukacija, MOJE e-Financiranje, MOJE e-Javneovlasti, MOJE e-Zakonodavstvo, MOJI e-Sajmovi i promocije, MOJE e.Pokreni poslovanje i MOJE e-Gospodarske informacije. Digitalna komora doprinos je Hrvatske gospodarske komore digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva, koja je kao cilj definirana Strategijom e-Hrvatska. Projekt je vrijedan nešto više od 28,5 milijuna kuna, a njegov je značaj prepoznala i Europska unija koja ga sufinancira s iznosom u visini od 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Namijenjena je prije svega članicama Hrvatske gospodarske komore.
O tome kako je na terenu, što muči gospodarstvenike i kako im Digitalna komora može pomoći u njihovom rješavanju, govorio je Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek.
- Uvijek je pitanje što je protuvrijednost komorske usluge za obveznu članarinu, pa želim spomenuti da na području naše županije imamo oko 5,5 tisuća članova, 98 posto obveznici su članarine od 40-ak kuna mjesečno. Činjenica je da kod nas dvije i pol do tri tisuće obilato koriste ove usluge, a jedan dio u manjoj mjeri. Zapravo jedan od razloga je sigurno i formiranje ovog projekta, odnosno ulazak u ovaj projekt gdje će se svima omogućiti da besplatno koriste komorske usluge koje i nekoliko puta premašuju vrijednost članarina koje moraju platiti. S našeg područja registriralo se već nekoliko stotina članova, naravno da očekujemo da sada kada je ona pri kraju, i kada treba u cijelosti zaživjeti, bude nekoliko tisuća registriranih i u konačnici ne vidim razloga da sve tvrtke ne budu registrirane i koriste blagodati DK-a, posebice jer je besplatna - naveo je Kovačević.​
​On smatra i da je bitno da čim se olakša pristup neće više biti gubljenja vremena, ili odlaska u Komoru.
"U svakom slučaju mislim da je brzi protok informacija koju će ta platforma omogućiti, od ulaska u svijet poduzetništva, pa preko zakonodavstva, do financiranja, sajmova - jako bitan za naše članice. Ono što je najvažnije upravo za tu fizičku komunikaciju s kućom jesu javne ovlasti. Dakle, omogućavanje da se javne ovlasti rješavaju iz ureda, mislim da je to jedan veliki napredak. Ako sam dobro pratio, mislim da je Komora prva institucija u Republici Hrvatskoj digitalizirala svoje poslovne procese, i da je to dobar putokaz društvu u cjelini, ali i doprinos društvu u cjelini - zaključio je Kovačević. Darko Pejić

PREDNOSTI
Okupljene jučer na osječkoj prezentaciji novog projekta o novinama u poslovanju su, osim Kovačevića, nazočne su informirali i predstavnici Komore iz Vukovara te djelatnici koji su iz Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK. Kako se moglo vidjeti novina je i novopostavljeni digitalni totem na recepciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek putem kojeg se građani, članovi Hrvatske gospodarske komore mogu koristiti s novih sedam e-usluga. On je u Osijeku postavljen u sklopu ovog projekta. Između ostalih prednosti Digitalne komore, na portalu se navode i: e-Članica je temeljna usluga portala koja sadrži osobni profil svake članice, e-Gospodarske informacije na jednom mjestu ujedinjuju sve bitne informacije, e-Edukacija omogućava pristup bazama znanja, e-Pokreni poslovanje namijenjen je MSP-ovima i start-upovima te donosi sve ključne informacije za uspješno poslovanje.
Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike