Mozaik
GORAN BOGDAN NA FILMSKOM FESTIVALU U BERLINU

Volim da me likovi koje tumačim odvedu negdje gdje još nikad nisam bio
Objavljeno 26. veljače, 2020.
U istinitoj priči “Otac”, filmu koji potpisuje redatelj Srdan Golubović, glumi oca kojemu zbog siromaštva oduzmu djecu

Smršavio sam gotovo dvadeset kilograma za mjesec i pol dana, nisam bio na dijeti nego sam jeo zdravo i vježbao svaki dan, otkriva nam Goran Bogdan tajnu svoje izrazito omršavjele i ispijene fizičke pojave u filmu "Otac", koji je svjetsku premijeru imao na 70. Berlinaleu, koji traje do 1. ožujka.

- Teško da bih to uspio da uz mene nije bio nutricionist Marko Petričević iz Beograda koji mi je osmislio jelovnik i svakodnevne vježbe. Prvih deset dana bilo je teško, ali onda se čovjek navikne. Danas mi čak malo i fali ta disciplina, a i nije na odmet živjeti zdravo - nastavlja hrvatski glumac.

Drama "Otac", koju potpisuje poznati srpski redatelj Srdan Golubović ("Klopka", "Krugovi"), temelji se na istinitoj priči o Nikoli (tumači ga Bogdan), koji se iz sela na jugu Srbije uputi pješice u Beograd kako bio uložio žalbu Ministarstvu nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, no uskoro saznaje da se iza odluke socijalne službe krije prijevara.

Teška uloga
- Nikolina me sudbina baš pogodila, zato sam i prihvatio ulogu, to je jedna baš tragična sudbina. Rekao sam Srdanu da će mi trebati tri mjeseca psihičkih priprema da bih bio spreman za ulogu i tako je i bilo. To je emotivno jako teška uloga, pazi, taj čovjek i danas nije sa svojom djecom. Nisam ga htio upoznati, nisam htio biti pristran i nisam ga želio kopirati, a iskreno ne znam ni kako bih emotivno doživio takav susret - otkriva nam Bogdan, kojemu je ova uloga bez sumnje najzrelija i najvažnija u dosadašnjoj karijeri.

S Bogdanom smo se našli u malom zadimljenom kafiću Posh Bar na Potsdamer platzu srcu Berlinskog filmskog festivala i raskošnom mondenom središtu glavnog njemačkog grada.

- Nešto me grlo zeza, umoran sam i neispavan i uvijek mi to udari na grlo, čuješ kako sam promukao - kaže mi naš poznati glumac odmah na početku razgovora dok mi zadovoljan govori kako je film na festivalu odlično prihvaćen pa nastavlja o svojoj fizičkoj transformaciji u filmu "Otac".

- I to mi je naravno pomoglo da se dublje uživim u ulogu Nikole, ali kao glumcu uvijek mi je najvažniji psihološki aspekt, ono što se zbiva u glavi. Ja volim ući duboko u lik i potpuno se utopiti u svijetu u kojemu lik egzistira. Volim da me likovi koje tumačim odvedu negdje gdje još nisam bio, volim takve glumačke izazove - priča Bogdan, definitivno jedan od naših najzaposlenijih glumaca, koji je tražen u cijeloj regiji, a posebno je popularan u Srbiji, gdje u posljednje vrijeme snima ulogu za ulogom.

- Nedavno sam u Beogradu završio snimanje serije "Močvara", u kojoj tumačim policijskog inspektora, koji se slučajno također zove Nikola, a riječ je o mračnoj priči i lovu na serijskog ubojicu, usporedio bih ju s američkom serijom Pravi detektiv! - otkriva nam naš sugovornik i dodaje kako se za ulogu u ovoj seriji, koja u Srbiji s prikazivanjem kreće najesen, ponovno morao udebljati. "Ma dobro, nije to baš tako ekstremno!", kaže nam Bogdan kad smo dodali da je čini se krenuo stopama Christiana Balea, koji je poznat po ekstremnim fizičkim transformacijama kroz koje prolazi za svoje uloge.

- U Srbiji se jako mnogo snima, televizijske serije doživljavaju pravu renesansu, u posljednje vrijeme snimljeno ih je gotovo trideset, i to je sjajno za nas glumce - kaže nam Bogdan i dodaje da mu je kao glumcu svejedno snima li u Hrvatskoj, Srbiji, Americi ili Engleskoj, jer ide tamo gdje se nude dobre uloge.

Dva nova filma
- Žao mi je što je serijska proizvodnja u Hrvatskoj u velikoj stagnaciji, jedno vrijeme je to izgledalo jako dobro, a u posljednjih pet godina sve je nekako stalo. To je velika šteta jer ima mnogo priča koje vrijedi ispričati - kaže glumac.

Uloga u seriji "Posljednje pantere" našem je glumcu otvorila vrata međunarodne karijere, koja je započela manjom ulogom u trećoj sezoni slavne američke kriminalističke serije "Fargo".

- Snimam i dalje dosta vani. Upravo se pripremam za snimanje filma u Rumunjskoj, a nedavno sam završio dva filma u Engleskoj, koji bi trebali izaći ove godine. U oba tumačim naslovne uloge: u filmu "Giant Land" glumim sirijskog izbjeglicu, a "Concrete Plan" jedna je mračna drama smještena u Velsu - otkriva nam za kraj Goran Bogdan.

Iz Berlina: Stjepan Hundić
serije
ŽAO MI JE ŠTO SU U HRVATSKOJ

U STAGNACIJI
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike