Sport
OPET NAJBOLJI U GRADU

Sarapa obranio primat i zaslužio četvrto priznanje
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Kuglač Svjetlosti osvojio dva odličja na EP-u za slijepe i slabovidne osobe na zagrebačkoj Grmoščici

Prošle je godine kuglač Darko Sarapa nastavio berbu odličja na najvećim natjecanjima za slijepe i slabovidne osobe. Ovaj 54-godišnji član osječke Svjetlosti dvaput je završio na postolju u hrvatskoj metropoli, gdje je sredinom 2019. održano 19. IBSA Europsko prvenstvo.

Jasno da su rezultati ostvareni na stazama Grmoščice (Zagreb je uskočio kao domaćin nakon odustajanja Češke) Sarapu promovirali i u glavnog favorita za osvajanje priznanja najuspješnijeg sportaša osoba s posebnim potrebama u akciji "Sportaš 2019". Aduti u izboru bili su najjači, stoga je ovo priznanje četvrti put završilo u Darkovim rukama.

- Priznanja iz domaćeg okruženja uvijek imaju dodatnu vrijednost. Lijepo je kada kod kuće cijene i prepoznaju trud koji si uložio. Uspio sam ponoviti uspjeh iz prethodne godine, što je također pokazatelj da kontinuirano držim formu i ostvarujem zapažene rezultate - kaže Sarapa, koji je prošle godine uzeo dva europska odličja, jedno više nego u 2018.

- Nismo uspjeli obraniti ekipni primat na domaćem terenu, uzeli su nam ga Poljaci, koji su imali 25 čunjeva viška. No i srebro je veliki uspjeh, jer smo zadržali kontinuitet penjanja na postolje - nagašava osječki kuglač, koji je u kategoriji B2 srušio 649 čunjeva, što na kraju nije bilo dostatno za plasman u pojedinačni finale. Upravo u bogatoj kolekciji još nedostaje baš solo odličje, ali raspoloženje je u Zagrebu popravljeno sjajnim nastupima u miks tandemu, gdje je zajedno s Draganom Kovačević iz Zagreba pokorio konkurenciju.

- Najteži posao imali smo baš u prvoj rundi, gdje smo igrali protiv reprezentativnih kolega, dvojca Wolf/Ferenčić. Nakon 1:1 u setovima, dobili smo odlučujući sudden victory za tri čunja (11:8) i prošli u polufinale, gdje smo u dva seta riješili rumunjsku kombinaciju. Rezultatski smo najuvjerljiviji bili u finalu, poljski tandem nije bio ni blizu da nas ugrozi - prisjeća se osvajač dva europska odličja. Hrvatska je u Zagrebu ukupno zaslužila čak 13 medalja, od čega sedam zlatnih, uz tri srebrne i brončane.

- Ti su uspjesi plod kvalitetnog rada u domaćim sredinama, a jedna od njih je i naša Svjetlost, koja je godinama pri vrhu ligaškog poretka. Prošlu sezonu završili smo kao treći, ja sam uzeo naslov pojedinačnog viceprvaka u mojoj kategoriji, tako da su i domaći uspjesi pridonijeli ostanku u reprezentativnom okruženju - kaže na kraju četverostruki laureat Darko Sarapa.

Nino Benčina
STATUS REPREZENTATIVCA OD 2001.
Bavljanje sportom svakako je Darku Sarapi podignulo kvalitetu života. U kuglanju se pronašao 100 posto, a odricanje se u 30-ak godina isplatilo i dalo rezultate. Sarapa je već gotovo dva desetljeća neizostavan član reprezentacije Hrvatske, za koju je debitirao još 2001. godine. Prije sedam godina imao je stanku od nastupanja pod zastavom zbog ozljede šake, a u kolekciji ima 15-ak medalja, među njima je i svjetska ekipna bronca, a na kontinentalnoj smotri osvajao je u svim disciplinama, osim onoj pojedinačnoj. U Zagrebu je imao tek 11. rezultat, godinu dana ranije u Rumunjskoj bio je prvi do postolja.

- Svaka medalja ima svoju vrijednost, naravno da bih volio popuniti kolekciju i pojedinčanim odličjem. Vjerujem da ću se za nju imati prigodu boriti na EP-u, kojemu će na proljeće domaćin biti Poljska - kaže standardni reprezentativac Hrvatske.
Najčitanije iz rubrike