Novosti
HRVATSKI MINISTAR NA SASTANKU SKUPINE G20

Izgledi za rast povoljniji nego lani
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je istaknuo da članice skupine najbogatijih država svijeta G20 smatraju kako su izgledi za rast u 2020./21. bolji nego što su bili za 2019., dok je zasad teško procijeniti koliki će biti utjecaj koronavirusa na globalno gospodarstvo.


Marić je tijekom vikenda sudjelovao na sastancima ministara financija i guvernera središnjih banaka država članica skupine G20 u Rijadu, kao predsjednik Vijeća EU-a, zajedno s povjerenikom za gospodarstvo Paolom Gentilonijem i predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde.


U telefonskoj izjavi za Hinu Marić je istaknuo da se, među ostalim, raspravljalo i o izgledima globalnog rasta, a članice te skupine slažu se da su za 2020./21. izgledi rasta nešto povoljniji nego za 2019., poglavito zbog smirivanja određenih tenzija između najvećih gospodarstava po pitanju trgovinskih odnosa te i dalje prisutnog razdoblja niske cijene novca. "Međutim, na tragu posljednjih događanja vezanih uz koronavirus, pojavili su se određeni upitnici. U ovom trenutku teško je procijeniti prije svega koliko dugo i daleko taj virus može ići te, sukladno s tim, i koliki će biti njegov utjecaj na globalno gospodarstvo", napomenuo je Marić. U vezi s time, Marić je istaknuo da su na sastanku u Rijadu sudjelovale delegacije iz svih zemalja u najjačim sastavima, osim kineske, u kojoj nisu bili ministar financija i guverner zbog epidemije u toj zemlji.


Ove godine pod predsjedanjem Saudijske Arabije dvodnevni sastanak ministara financija i guvernera članica skupine G20 održan je pod naslovom "Jednake mogućnosti za sve". Razgovaralo se i o mladima, obrazovanju i inovacijama, rekao je Marić.


A kako je istaknuo, nakon drugo vremena i teme iz oporezivanja dobile su globalni odjek – i to digitalno oporezivanje i ujednačeni globalni pristupu oporezivanju. O tim temama razgovaralo se s namjerom da se i na taj način da doprinos pravednijoj raspodjeli poreznog tereta i zaštite one zemlje i porezne jurisdikcije u kojima pojedine kompanije ostvaruju profite, a ne plaćaju poreze.
G20 skupinu čine EU, Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. H