Svijet
OZBILJNO RAZMATRAJU MOGUĆNOST SANKCIJA

Dodiku bi ulazak u Europsku uniju mogao biti zabranjen
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch izjavio je za Dnevni avaz od ponedjeljka kako Europska unija razmatra uvođenje sankcija srpskom lideru u BiH Miloradu Dodiku zabranom ulaska u Uniju.

"Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD-a. Informiran sam iz Bruxellesa da Europska unija ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrani vizu, odnosno ulazak u EU", rekao je Petritsch. Pri tome je dodao kako mu nije poznato hoće li se to dogoditi, ali da bi se odluka trebala uskoro znati.

Srpski član BiH Predsjedništva i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) oštro je prosvjedovao protiv odluke Ustavnog suda BiH koji je poništio Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim bi zemljište pripalo entitetu umjesto središnjoj državi. Zbog toga su vlasti RS-a odlučile posve blokirati rad državnih institucija te zatražile odlazak trojice sudaca stranaca za koje tvrde da donose odluke protiv srpskog naroda.

Austrijski diplomat koji je od 1999. do 2002. bio visoki međunarodni predstavnik u BiH ocijenio je da iza posljednjih Dodikovih poteza ne stoje Beograd ili Moskva. "Ovo je projekt gospodina Dodika. Istodobno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je nekoliko puta da se sve radi u skladu sa zakonom, što je suprotno od želja Dodika. S druge strane, Viadimir Putin je zainteresiran oslabiti Europsku uniju na Balkanu i zato potiho podržava Dodika. Ali, neće riskirati kako bi ušao u otvoren obračun s Bruxellesom i Washingtonom", zaključuje Petritsch.

Dodao je kako bi međunarodna uprava trebala smijeniti Dodika ako nastavi s inicijativama za secesijom jednoga dijela BiH.

"Kao član Predsjedništva BiH koji priziva secesiju, to znači da je on u izravnom sukobu, jer on, kao predsjednik, mora braniti državu, njezin integritet i suverenitet. Ne smije djelovati protiv BiH. Ako se nastavi ovako, onda smatram da on mora biti smijenjen, odnosno opozvan s mjesta člana Predsjedništva BiH", dodao je.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica zakasnila je s reagiranjem na poteze srpskog člana BiH Predsjedništva jer je, kako tvrdi Petritsch, odavno prešao crvenu liniju.

Američke vlasti stavile su Dodika na tzv. crnu listu od 2017. Dodiku je zamrznuta imovina u SAD-u, zabranjeno putovanje u tu zemlju, a američkim državljanima zabranjeno je s njim poslovati. Ta je odluka donesena zbog procjene kako ometa provedbu Daytonskog sporazuma. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike