Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK U POSJETU INDIJI

Doček na stadionu uz pozdrav “namaste, Trump”
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Američkog predsjednika Donalda Trumpa pozdravilo je u ponedjeljak više od 100.000 Indijaca na najvećem nacionalnom stadionu kriketa, na početku posjeta Indiji.

Indijci su američkog gosta dočekali uz maske s njegovim likom i pozdrave "namaste, Trump" na golemom stadionu Motera u gradu Ahmedabadu, kamo je stigao u pratnji premijera Naredre Modija. Modi je lani ponovno pobijedio na izborima i zauzeo desniji smjer u politici, što kritičari smatraju autoritarnim i etničkim zastranjenjem, a svoj srdačan odnos s Trumpom ističe kao dokaz svoje dobre globalne pozicije. Američki političari opisali su Trumpov posjet kao suprotstavljanje rastu Kine kao supersile u regiji.

Indija je jedna od nekoliko velikih zemalja u svijetu u kojoj Trump uživa osobnu podršku veću od 50 posto. Posljednjih godina jačala je veze sa Sjedinjenim Državama koje su, s druge strane, zategnule odnose s indijskim susjedom i tradicionalnim neprijateljem Pakistanom. "Dok nastavljamo graditi našu suradnju u obrani, Sjedinjene Države pripremaju se isporučiti Indiji jedno od najboljih oružja na planetu, jedno od onih koja najviše ulijevaju strah", obećao je Trump.

Najavio je da će dvije zemlje potpisati sporazume u utorak o prodaji vojnih helikoptera u vrijednosti od tri milijarde dolara i da će SAD morati postati prvi partner u obrani Indije, koja se u vrijeme Hladnog rata oslanjala na oružje iz Rusije. H
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike