Svijet
LOŠI REZULTATI POJAČALI PRITISAK

Nema čekanja, CDU sada treba brzo rješenje pitanja vodstva stranke
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Nakon povijesno slabog rezultata Kršćansko-demokratske unije (CDU) na lokalnim izborima u nedjelju u Hamburgu pojačao se pritisak na vrh stranke da se što prije donese odluka o novom vodstvu te je u ponedjeljak odlučeno o sazivanju izvanrednog kongresa krajem travnja, na kojem bi bio izabran novi predsjednik.

Ta je odluka suprotna planu aktualne predsjednice Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je, najavljujući svoje povlačenje s predsjedničke funkcije prije dva tjedna, rekla kako bi pitanje predsjednika i ujedno demokršćanskog kancelarskog kandidata definitivno trebalo biti riješeno tek na redovitom stranačkom kongresu krajem godine.

No događaji u Tirinškoj, gdje je CDU s desničarskom, populističkom Alternativom za Njemačku (AfD) surađivao u rušenju kandidata stranke Ljevica za premijera, te nedjeljni loši rezultati u Hamburgu prisilili su vodstvo stranke da ubrza proces odabira novog čelnika. "CDU sada brzo treba rješenje pitanja vodstva stranke. Događaji u Tirinškoj i Hamburgu su nam pokazali kako ne možemo čekati", rekao je glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak.

Stranka već tjednima vodi bitku oko toga kako se treba odnositi prema AfD-u, ali i prema stranci Ljevica čije pripadnike mnogi u CDU-u smatraju radikalnim ljevičarima, od kojih se treba ograditi jednako tako kao što se treba ograditi od AfD-a. H
Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike