Osijek
GRADSKO VIJEĆE NAKON TRI MJESECA

Ukidanje aktualnog sata spriječila oporba
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Točka u kojoj je trebalo biti omogućeno ukidanje pitanja i prijedloga vijećnika na kraju je ipak skinuta

Iako je od ponedjeljka gradonačelnik Ivan Vrkić ostao bez još dvije ruke potpore u Gradskom vijeću, i to zato što su nezavisni vijećnici Karlo Šatvar i Dragan Vulin odlučili prijeći u oporbu, 24. sjednica Gradskog vijeća nije donijela nikakvu posebnu dinamiku, ni neočekivane rezultate glasanja, pa bi ju se moglo ocijeniti čak i prilično kratkom (samo tri sata i 45 minuta, nap. a.) i nezanimljivom. Čak ni pitanja i prijedlozi vijećnika nisu bili pretjerano inventivni i kritički oštri prema gradonačelniku, koji je opet izostao sa sjednice tog najvišeg gradskog tijela, iako ona nije održana gotovo tri mjeseca.

Tako je u javnosti najzanimljivijoj točki dnevnog reda, na popularnom "aktualcu", u pitanjima i prijedlozima vijećnika, iznova tražena obnova nathodnika na glavnom kolodvoru, koji nije obnavljan od 2009., kada je i izgrađen. Od vijećnika Zdravka Nalija moglo se doznati da se, unatoč činjenici što je Grad unaprijed platio najamninu za prostor u kojem djeluje MO Brijest, sastanci tog mjesnog odbora održavaju u dvorcu Mačkamama, jer zimi u iznajmljenom prostoru nema grijanja. Vijećnika Vedrana Novokmeta i Vinka Kuduza zanimali su odgovori na pitanja o Gospodarskoj zoni Nemetin, točnije, hoće li Grad Osijek imati problema ako nije poštovao sve indikatore navedene u europskom projektu iz kojega je ta zona financirana, odnosno Kuduz je želio objašnjenje kako je moguće da poslovni subjekt koji je ušao u Zonu i još prije pet mjeseci dobio dozvolu za gradnju do dana današnjeg nije uveden kao vlasnik. Bile su tu i inicijative za izgradnju adrenalinskog parka, pozornice na otvorenom i dodatnih dječjih igrališta te za uređenje postojećih. Prvog čovjeka Kluba HDZ-a Željka Kovačevića zanimalo je kada će građani konkretno osjetiti snižavanje prireza i cijene odvoza komunalnog otpada, odnosno koji je točan datum početka provedbe te odluke, najavljene od gradonačelnika Ivana Vrkića. Upravo to pitanje, ali i konferencija za novinare HDZ-a održana desetak minuta prije početka 24. sjednice, isprovociralo je dogradonačelnika Borisa Piližotu da, odgovarajući na pitanja i prijedloge, vijećniku Kovačeviću da odgovor u trajanju od gotovo deset minuta. Budući da osječki HDZ naglašava kako je do odluke o snižavanju prireza u Gradu i odvoza mješovitog otpada došlo nakon što je on urudžbirao taj zahtjev Kuhačevoj 9, Piližota je odlučio održati poduži govor, u kojem je ustvrdio da to nije tako. Vijećnika Kristijana Šimičića dodatno su zanimala objašnjenja o utjecaju 5G mreže na zdravlje Osječana, no dogradonačelnica Žana Gamoš, umjesto da odgovori, samo je još jednom zahvalila Vladi RH i resornom ministarstvu što je baš Osijek izabran za grad u kojem će biti odrađen pilot-projekt ugradnje te najsuvremenije mobilne mreže.

Nešto dinamike unijela je rasprava o Prijedlogu izmjene Poslovnika Gradskog vijeća. Naime, nakon što su svoje prigovore iznijeli vijećnica Sanda Pašuld i Anto Đapić, određena je stanka od deset minuta, nakon koje je ta točka povučena iz rasprave. Glavni spor nastao je oko pokušaja vladajućih da u Poslovnik unesu dodatne točke, prema kojima bi se zapravo mogao ukinuti aktualni sat, točnije, pitanja i prijedlozi vijećnika. - Kao osnovni razlozi za izmjenu Poslovnika navode se elektronsko glasovanje i izmjene zakona. No, što se tiče vijećnika, najvažnije promjene bile bi one u članku 127, pod novim stavkom dva, gdje se predsjedniku Gradskog vijeća omogućava da, ako se sjednice održavaju u razmaku kraćem od 45 dana, onemogući pitanja i prijedloge vijećnika. To bi bilo rušenje demokratske pozicije koju zahtijevamo, očekujemo i imamo. Tu je i dodatni članak 128, a u kojem stoji obveza najave usmenog pitanja najmanje 24 sata prije sjednice kako bi se vladajući stigli pripremiti. To je podcjenjivački i prema vama i prema nama, jer vi morate u pola noći znati odgovor na pitanje koje se postavlja. To je mehanizam kontrole i svim građanima koji vas uživo gledaju - poručila je Pašuld. S njome se suglasio i Đapić, koji je tražio skidanje te točke s dnevnog reda, što je na kraju i učinjeno. Inače, vijećnici HDZ-a podržali su podizanje kredita vezanog uz projekte EU-a, ali su ostali suzdržani oko podizanja kredita od 58,5 milijuna kuna, kojim je obuhvaćeno i rješavanje pitanja oborinske odvodnje u Poslovnoj zoni Nemetin, što je, prema njima, moglo biti riješeno na drugi način.

Grad nije prihvatio ni nagodbu s Austrijancima oko ZOIS-a, a kod te je točke HDZ ostao suzdržan, ali je podržao prolongaciju početka gradnje I. gimnazije.

Nefreteta Z. Eberhard
GRAD SE KOCKA SA SUDBINOM GOSPODARSKOG CENTRA?!
Do krajnje oprečnih tvrdnji između vladajućih i HDZ-a došlo je u točki 20, koja se odnosila na izmjene i dopune Akcijskog plana strategije razvoja urbane aglomeracije. Kako bi se upozorilo na navodno problematičnu izmjenu u tom planu, a što bi moglo ugroziti i gradnju Gospodarskog centra u Osijeku, uoči same sjednice konferenciju za novinare održao je i predsjednik HDZ-a Ivan Radić.

- Grad Osijek kroz ITU mehanizam iz strukturnih fondova dobiva sedam milijuna eura. Oni su za dva projekta, točnije, Gospodarski centar i IT park. No zbog nekog razloga vladajući su u Akcijski plan ubacili još nekoliko projekata, za Valpovo i Belišće. Ali je u upravljačkom odboru od 19 članova njih deset bilo protiv toga, pa oni te izmjene ne bi smjeli unijeti u Akcijski plan. Budući da su projekti u Valpovu i Belišću približno iste vrijednosti, nas sad zanima zašto Grad nominira neke druge projekte iste vrijednosti. Posebno ako znamo da Gospodarski centar mora biti izgrađen do kraja 2022. - javno je upitao Radić. U obrazloženju izmjena pročelnica Kornelija Mlinarević ustvrdila je kako Gospodarski centar nije ugrožen. Dopune su rađene ako Ministarstvo regionalnog razvoja pomakne Gospodarski centar za iduće financijsko razdoblje, a kako bismo mi imali rezervne projekte te kako se novac ne bi preusmjerio u neke druge gradove i općine. No mi imamo osam suglasnosti za i sedam protiv i ništa nije sporno - ustvrdila je pročelnica Mlinarević.

Vijećnik HDZ-a Željko Kovačević ponovio je kako to nije točno i kako je ipak deset općina protiv takvih izmjena, te ih je nabrojio. Međutim, unatoč tomu, sa 17 glasova za, pet protiv i četiri suzdržana, taj je prijedlog usvojen.
Grad nije prihvatio nagodbu s austrijskim tvrtkama oko ZOIS-a, pa mu i dalje prijeti tužba
Možda ste propustili...

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana