Osijek
REZULTAT SURADNJE FAZOS-A I FERIT-A

U Osijeku kreće ICT studij u poljoprivredi
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Svrha je projekta razvijanje zajedničkoga diplomskog studija na engleskom jeziku, relevantnog u odnosu prema tržištu rada

Prvim petodnevnim pripremno-promotivnim seminarom od četiriju predviđenih počeo je projekt Razvoj i uspostava zajedničkoga studija ICT u poljoprivrednim znanostima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS). Riječ je, zapravo, o predstavljanju novog interdisciplinarnog dvogodišnjeg studija informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u poljoprivrednim znanostima koji FAZOS provodi u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek.

Četiri semestra
- Vrijednost je ovog projekta 1.798.253 kune i financira se iz Europskoga socijalnog fonda. Svrha je projekta razvijanje i uspostava zajedničkoga diplomskog studija na engleskom jeziku, kojim se poboljšava kvaliteta visokoga obrazovanja i relevantnost u odnosu prema potrebama tržišta rada - istaknula je prof. dr. sc. Vlatka Rozman, prodekanica za međunarodnu suradnju FAZOS-a.

Diplomski će studij trajati četiri semestra i stvarat će vrhunske tehnologe za razvoj, transfer i primjenu novih tehnologija u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ostalim agrobiotehničkim djelatnostima, a temelj njihovih kompetencija bit će integrirano znanje iz agrobiotehničkoga područja oplemenjeno segmentima računarstva te informacijskih i podatkovnih znanosti i tehnologija, najavljuju na FAZOS-u.

Svestrani agronomi
- Treba nam agronom koji je u stanju popratiti sve napredne tehnologije, ne samo kao običan korisnik baze podataka i softvera, nego da ga zna interpretirati i koristiti se tim blagom, da može razviti vlastite pristupe i razvijati našu tehnologiju. Krećemo već od digitalizacije tala i baze podataka o tlima, načina korištenja, donošenja odluka, od operativnih na dnevnoj bazi, preko taktičkih i strateških odluka o regionalizaciji poljoprivrede, izboru kulture, načinu sjetve do gnojidbe, zaštite, kao i u kontroli robota i senzora u stočarstvu - objasnio je voditelj projekta, prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a, dodavši kako je, prema njihovim saznanjima, ovo jedinstveni studij u jugoistočnoj Europi.

- U pripremi projektnog prijedloga vidjeli smo da ovakav studij ima Francuska, nešto slično postoji i u Velikoj Britaniji, a priprema se i u Njemačkoj. No definitivno u ovom dijelu Europe nema, stoga imamo dobru priliku razvijati se na tržištu i privući studente - zaključio je prodekan Lončarić, istaknuvši kako će u ovom interdisciplinarnom studiju biti angažirana 22 predavača FAZOS-a, sedam s FERIT-a te nekoliko gostujućih predavača sa stranih fakulteta.

Sudionici ovotjednog seminara uz zanimljiva će predavanja i radionice imati prilike posjetiti i pokušališta FAZOS-a te plastenike za uzgoj povrća, farmu mliječnih krava i gljivište partnera iz gospodarstva, kako bi si mogli predočiti što će sve obuhvatiti najavljeni studijski program, na kojem bi se prva generacija studenata možda mogla upisati već ove jeseni, no iduće zasigurno.

Renata PRUSINA
IZ RUMUNJSKE NA STUDIJ U OSIJEK
Među gostima je i Catalin Zoican iz Temišvara, rumunjski student agronomije, uključen u ERASMUS projekte razmjene studenata, koji razmišlja također o nastavku školovanja u Osijeku, na ovom novom studijskom programu, kojega nema u Rumunjskoj. “Ovo će biti vrlo dobra prilika za naše studente, jer ovakav profil studija nema u široj regiji. Nekoliko nas dodiplomaca danas je došlo da se upoznamo s mogućnostima ovog studija, za koji smo vrlo zainteresirani”, kaže Zoican, ističući i dosadašnju odličnu suradnju osječkog i temišvarskog fakulteta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike