Mozaik
PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”
Objavljeno 25. veljače, 2020.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 2. ožujka, na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21 sat počinje s premijernim prikazivanjem treće sezone izvrsne domaće dramske serije "Novine".

Nova sezona bavit će se vjerojatno ključnom institucijom svakog demokratskog društva - pravosuđem i njegovim stranputicama. Pokretač radnje je dugogodišnji sudski spor koji fond kuponske privatizacije "Domovina" vodi protiv domovine, Republike Hrvatske. Proces se napokon primakao kraju, a ulog, uz godinama nagomilavane kamate, nije mali - 300 milijuna eura proračunskog novca. Početak radnje treće sezone serije zatiče nas godinu dana nakon završetka zbivanja druge - brutalno populistička kampanja bivšeg gradonačelnika metropole Ludviga Tomaševića (Dragan Despot) doprla je do birača i on je novoizabrani predsjednik države. Iako obojica posjeduju člansku iskaznicu iste stranke, razdor između predsjednika Tomaševića i predsjednika Vlade Lozančića (Boris Svrtan) sve je dublji, i to upravo zbog spora s fondom "Domovina". Uglavnom iz koruptivnih razloga, Tomašević igra na strani fonda, a premijer, koji je za proračun odgovoran, i nema izbora nego navijati za "svoju" stranu, stranu države. Obojica pritišću istog, ključnog čovjeka koji će odlučiti o ishodu spora - suca Zvonimira Mihalića (Draško Zidar). Redakcija "Novina" također je pred novom rundom previranja. Novi vlasnik Lovro Ljubičić (Siniša Popović) razmišlja kako o otkazima, tako i o novom glavnom uredniku. Potencijalni kandidat, šef redakcije unutrašnje politike Nikola Martić (Trpimir Jurkić), rastrzan je lojalnošću prema starom uredniku Martinu Vidovu (Zijad Gračić). Dijana Mitrović (Branka Katić) možda je zadnja od novinarskog kadra koja je zadržala nešto od starog žara, ali i ljubavi prema ostalim životnim radostima, kao što je nova romantična (i preljubnička) veza s bivšim razrednim kolegom Joškom Jerkovom (Krešimir Mikić).

Kardumu inače posao ponovno cvjeta - središtem grada zaredali su požari zaštićenih kulturnih dobara, građevinske dozvole za ispražnjene parcele nikad se nisu brže izdavale, anonimne privatne tvrtke dobivaju gradske komunalne poslove...

Kvalitetu ove vrhunske serije scenarista Ivice Đikića i redatelja Dalibora Matanića koju je za HRT snimila produkcijska kuća Drugi plan prepoznao je i Netflix koji ju je uvrstio u svoju ponudu. T.K.
Pokretač radnje je dugogodišnji sudski spor koji fond kuponske privatizacije "Domovina" vodi protiv domovine
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike