Autoglas
BMW 216 D MODEL KOJI JE BMW-U DONIO PREDNJI POGON

BMW je zauvijek BMW bez obzira na pogon
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Motor modela 216D radi mirno, a na pritisak papučice gasa pokazuje svoju agilnost i dinamičnost pa zamjerke zaista nema

BMW 216D Active Tourer prvi je model bavarskog proizvođača koji je donio nešto što BMW do tada nikada nije ponudio. Iako je gotovo već šest godina na tržištu, BMW serije 2 Active Tourer još uvijek je aktualni model koji je BMW-u donio prednji pogon, trocilindarski dizelski motor i monovolumensku konstrukciju. Stoga smo jednog takvog "polovnjaka". odlučili testirati.

Moramo priznati da je ovo bio hrabar potez, no kako kaže narodna izreka: ‘‘Sreća prati hrabre‘‘, pa tako s odmakom od gotovo šest godina možemo reći da je BMW-ov potez uspio. BMW serije 2 poprilično često vidimo na našim i europskim cestama, što govori samo jedno - da se ovaj model uspješno primio na tržištu. Hoće li dobiti svoga nasljednika, o tome je sada teško špekulirati, jer kako smo i u uvodu rekli, tržište automobila nikada nije bilo ovako turbulentno, pa tako danas jedan uspješan model sutra možda uopće ne bude u ponudi. Dobar primjer za to je francuski Peugeot, koji je gotovo cijelu gamu svojih monovolumena digao u crossover/SUV segment.

Preciznost
Prednji pogon do modela BMW serije 2 Active Tourer nije bio prisutan u gami ovog bavarskog proizvođača, a je li ovo bio mudar potez, lako je zaključiti. Danas s prednjim pogonom, osim serije 2 Active Tourer, stižu modeli X1, X2 i serija 1, stoga se može zaključiti kako je prednji pogon ‘‘pogodio u sridu‘‘. Iako je BMW 216D Active Tourer pokretan prednjom osovinom, osjećaj u vožnji je onaj pravi BMW-ovski. Upravljač, njegova preciznost, ponašanje vozila, BMW je uvijek BMW bez obzira na pogon. Iako smo i mi zagriženi fanovi stražnjeg pogona i smatramo da je BMW onaj s pogonom straga napredak tehnologije, racionalnost u proizvodnji, ili samo skretanje fokusa na neke druge stvari u vozilu, ‘‘krivac‘‘ je zašto nam je danas gotovo jednako voziti BMW s prednjim ili sa stražnjim pogonom.

Stabilnost
Druga revolucija koju BMW 216D Active Tourer donosi je 3-cilindarski dizelski motor. Možda ste već pomislili kako ovo nije moguće, ali da, 116 KS snažan dizelski motor ima tri cilindra. Međutim, da ovu informaciju nismo pročitali u knjižici vozila, nikada ne bismo pogodili da je riječ o tri cilindra. Dakle, motor radi mirno, a na pritisak papučice gasa pokazuje svoju agilnost i dinamičnost, pa zamjerke zaista nema. BMW 216D Active Tourer vozi se lako i pri manjim i pri velikim brzinama, nudeći nam dobro poznati BMW-ov osjećaj stabilnosti za upravljačem. Potrošnja ovisi o težini noge na papučici gasa, ali se može očekivati oko 5 do 6 litara dizela.

Treća revolucija koju je BMW 216D Active Tourer donio u gamu bavarskih modela je monovolumenska konstrukcija. Za zaljubljenike u automobile ovo je možda najgora izvedba automobila, no kao što smo rekli – ovo su samo predrasude koje padaju u vodu jednom kada se provozate s BMW-om serije 2 Active Tourer. Zbog osjećaja kao za upravljačem drugih BMW-ovih modela, primjerice serije 1 ili X1, BMW 216D Active Tourer nije tipičan monovolumen za upravljačem, no ipak donosi sve prednosti ovakve konstrukcije. Ta prednost svakako je povišeni položaj za upravljačem, udobnost za sve putnike, prostranost i veliki prtljažnik.

Marin Režić
Odličan iDrive
Otvaranje prtljažnika odvija se elektronski, a stražnja sjedala donose mogućnost namještanja naslona te su pomična. U unutrašnjosti vozača i putnike dočekuje iDrive sa svim onim mogućnostima koje volimo – od napredne multimedije do povezivanja s telefonom. Ambijentalno osvjetljenje, vrhunski audiosustav te fini materijali pod prstima daju nam osjećaj da je ovo vozilo jedan premium. BMW 216D Active Tourer prodaje se kao rabljeni model uz garanciju i sa samo oko 25 tisuća kilometara na satu za nešto više od 160 tisuća kuna.
116

konjskih snaga isporučuje snažan dizelski motor
6

litara bila je prosječna potrošnja na testu
Osjećaj - povišeni položaj za upravljačem, udobnost za sve putnike, prostranost i veliki prtljažnik
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce