Autoglas
PRVI RALLY PRVENSTVA HRVATSKE

Staze su spremne za deveti zaredom INA Rally Kumrovec
Objavljeno 25. veljače, 2020.

Prvi rally Prvenstva Hrvatske u sezoni 2020. održat će se u Hrvatskom zagorju 6. i 7. ožujka. Deveti INA Rally Kumrovec bodovat će se za prestižna međunarodna natjecanja, FIA prvenstvo Centralnoeuropske zone (CEZ) i Alpe Adria Rally Trophy. Već sada nastup je najavilo desetak posada s automobilima klase R5, poznatima i kao klasa WRC2. Prijave za natjecanje primaju se do petka, 28. veljače.

Trasa brzinskih ispita i ove je godine doživjela manje promjene. "Vraćamo se na Lončarov put i Donji Škrnik, gdje se prošle godine nije moglo voziti. Brzinac Kumrovec smo produžili, pa vjerujem da će u njemu uživati i posade i gledatelji", najavio je direktor rallyja Željko Štefanić. Itinerer se sastoji od 76,09 km brzinskih ispita. "Konfiguracijski gledano, staza se i dalje sastoji od brojnih povezanih zavoja, a atraktivnosti pridonose i mnogi prijevoji. Prolog u Termama Tuhelj ponovo je u službenom dijelu natjecanja, odnosno nema revijalni karakter kao što je imao prije 2019. godine. Kao i uvijek, vozit će se u petak, a nakon toga u subotu u Kumrovcu i Zagorskim Selima posade očekuje još šest brzinaca", dodao je Štefanić.

Natjecatelji će imati prigodu podesiti svoje automobile na Shakedovnu, neobaveznom službenom treningu u petak poslijepodne. Nakon njega slijedi prolog Terme Tuhelj koji će se voziti u dnevnom i večernjem izdanju. Prvi će brzinski ispit iz Termi Tuhelj prenositi Kreator TV. Subotnji brzinci vozit će se između 10 i 17 sati. Prvo vozilo na ciljnoj ceremoniji u kumrovečkom Muzeju Staro selo očekuje se pola sata kasnije.

Posljednje tri godine pobjedu na Rallyju Kumrovec izborile su posade iz Austrije. Niki Mayr-Melnhof slavio je u sezonama 2017. i 2018. s različitim suvozačima, Poldijem Welsersheimbom i Thomasom Zeiserom. Prošle su godine pobijedili Hermann Neubeuer i Bernhard Ettel. Najuspješniji vozač dosadašnjih osam kumrovečkih rallyja je Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede. Po jednu pobjedu imaju i najuspješniji Hrvat na Rallyju Dakar Daniel Šaškin, te aktualni prvak Hrvatske, Mađar Krisztian Hideg.

Tijekom održavanja rallyja lokalno je stanovništvo upozoreno na zatvaranje prometnica na kojima će se održati brzinci. Na svakom raskrižju bit će raspoređeni volonteri, ali i policija, koji neće dopustiti da se neko drugo vozilo, osim natjecateljskih, nađe u vrijeme utrke na stazi.

Milan Bugarić