Novosti
SVAKI PETI STANOVNIK STARIJI OD 65

Uskoro povjerenik za starije osobe?
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Starije osobe, a u Hrvatskoj je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, iduće bi godine mogle dobiti svoga pravobranitelja, ako Hrvatski sabor prihvati zakon koji mu je predložio Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika.


Starenje stanovništva, rast broja umirovljenika, siromaštvo i diskriminacija neki su od razloga koji su taj Klub potaknuli da formalizira ideju koja nije nova - instituciju pravobranitelja za starije osobe pokušalo se osnovati još prije 15-ak godina.

Stopa rizika od siromaštva najviša je upravo za osobe starije od 65 godina, u 2017. iznosila je 28,7 posto, čak dva posto više u odnosu na godinu prije, a najteže žive samačka kućanstva kod kojih rizik od siromaštva iznosi čak 47, 8 posto, navodi Klub i upozorava kako osiromašene osobe lako postaju žrtve prevaranata, otimanja nekretnina i imovine, posebice kroz institut ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. "Sve više starijih osoba zbog prijevare ostaje bez stanova, na cesti", kaže Milanka Opačić iz Kluba SRS. "Sadržaj ugovora o dosmrtnom uzdržavanju nigdje nije propisan, imali smo niz slučajeva da rodbina proda nekretninu svoje starije osobe, pa starca ili staricu ostavi na ulici, na teret države. Starije osobe mahom ne poznaju pravo, niti imaju sredstava za odvjetnike, a kako nam pravosuđe radi, prije će umrijeti nego ostati u stanu. To su razlozi zbog kojih smatramo da je ovaj pravobranitelj apsolutno potreban“, ističe predsjednik Kluba Kažimir Varda te najavljuje ponovno pokretanje izmjena Zakona o obveznim odnosnima u dijelu koji se tiče ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Kao dodatan motiv za osnivanje institucije pravobranitelja, Klub navodi i nezadovoljavajuću situaciju s domovima umirovljenika, koju je potvrdio i nedavni požar u staračkom domu u Andraševcu, a u kojemu je izgorjelo šest osoba. Ta se situacija, smatraju, možda mogla izbjeći da postoji pravobranitelj. "Svi su otklonili odgovornost od sebe, da smo imali pravobranitelja stvari bi možda bile drugačije", razmišlja Varda. Tumači kako sadašnja praksa da centri za socijalni rad idu u nadzor po prijavi ne postiže svrhu.H
Najčitanije iz rubrike