Kultura
PROMOCIJA ZBIRKE POEZIJE PETRA ELEZA

Duhovnošću protiv svakodnevnih izazova
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Elez je istaknuo kako su u povijesti hrvatske književnosti zastupljeni brojni autori koji su naglašavali duhovnu tematiku

Intonirana je duhovnošću i katoličkom vjerom, a ono što se u tom kontekstu ističe je osobita vrsta duhovnosti unutar Katoličke Crkve - duhovnost svetog Ignacija, povezana s ignacijanskim dugovnih vježbama i mojim iskustvima u tom kontekstu. Nisu sve pjesme isključivo te tematike, no ona se provlači kroz većinu, pa mi se učinilo logičnim tako nazvati cijelu zbirku. Ne znam kako današnja hrvatska poezija i književnost stoji s ovom tematikom, ali pouzdano znam kako su u povijesti naše književnosti zastupljeni autori koji su upravo duhovnost naglašavali u svojim dijelima - rekao je Peter Elez na promociji svoje druge zbirke poezije pod naslovom Da Tebi hvalu kažem, održane u Gradskoj knjižnici Vukovar.
Za njega je najvažnija i najdragocjenija spoznaja da je Bog ljude stvorio sa svrhom i kad si to pojedinac osvijesti, lako mu je nositi svakodnevni križ, dodao je.



Duhovnost osnovni motiv

Izdavač zbirke je Ogranak Matice hrvatske Vukovar, a na predstavljanju su govorili predsjednica ogranka Lidija Miletić, autorica stručnoga pogovora, dr. sc. Vlasta Novinc (upraviteljica Zavoda HAZU Vukovar), urednik zbirke Vinko Juzbašić i autor Petar Elez. Pojasnio je kako naslov korespondira s većinom pjesama u zbirci.


Naglasio je kako se to ne odnosi uvijek na neke velike probleme, nego one svakodnevne, to prije što smo izloženi i brojnim štetnim utjecajima na različite načine.


- Egzistencijalna kriza je naglašena, pa nam i svakodnevica biva otežana time što su ljudi izloženi propitivanju smisla postojanja i uopće motivacije da zakorače u svaki novi dan. Zbirka je podijeljena u četiri ciklusa pjesama: Da Tebi hvalu kažem, Posvetnice, Suza za Notre Dame i Rimska lektira. Većina je intonirana mojim osobnim duhovnim iskustvima, ponajprije povezanima sa sudjelovanjem na duhovnim vježbama sv. Ignacija. Ostale pjesme također donose duhovno iskustvo ili su referenca na neke manje ili više poznate povijesne osobe koje su mi na neki način uzori - naveo je autor, pojašnjavajući kako je riječ o svetcima Katoličke Crkve ili poznatim povijesnim osobama, umjetnicima i znanstvenicima.


Neke se pjesme referiraju na određene povijesne događaje, ukorijenjene u panonski i slavonski prostor, ali i dalmatinski, koji je autoru također blizak. U tom je smislu dio vokabulara kojim je pisao pjesme preuzet iz tekstova pjesama naših velikih bardova Marulića i Zoranića.
Brušenje jezika

I prvu Elezovu zbirku "Kamen srce" također je uredio Vinko Juzbašić, koji je na promociji poručio kako je u drugoj zbirci "Da Tebi hvalu kažem" vidljiv tematski odmak, kao i odmak u pjesničkom izričaju.


- Ovdje je dobio drugi element, onaj kršćanskoga pjesnika, stoga smo je i naslovili kao zbirku kršćanskih pjesama s obzirom na to da su prva dva ciklusa isključivo kršćanska. Druga dva referiraju se na književnost i ono što je pročitao. Pjesnika bih danas opisao kao zrelijeg autora u odnosu prema razdoblju od prije dvije godine, kada mu je izdana prva zbirka pjesama i kao čovjeka koji je počeo brusiti pjesnički jezik i pokazao se na drukčiji i novi način. U tome je, mislim, vrijednost njegova rada. Nadam se kako će imati snage svoj pjesnički jezik i dalje brusiti i s vremenom od njega učiniti ono što bi se u načelu i trebalo očekivati od novog pjesnika; da se ne ponavlja i učini novi odmak - istaknuo je Juzbašić.


Zbirka "Da Tebi hvalu kažem" ilustrirana je crtežima akademskog slikara i grafičara Josipa Eleza, a program predstavljanja na gitari je pratio Juraj Elez, dok je za pozdravnu riječ bila zadužena Jelena Miškić, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar.
Petar Elez rođeni je Vukovarac, a trenutačno radi na mjestu ravnatelja Državnoga arhiva u Vukovaru.


Dragana Korpoš
PJESMAMA NE TREBA DODATNO POJAŠNJENJE
Elez je ocijenio važnim to što je Lidija Miletić napisala uvodni tekst, a Vlasta Novinc stručni pogovor u zbirci.

- U tom je smislu dopunjena vrijednim tekstovima koji, vjerujem, mogu dodatno pomoći čitatelju da uđe u same pjesme i njihove motive i poruke. No činjenica je kako na njih treba gledati kao i na sve ostale pjesme, odnosno nije im potrebno davati dodatno objašnjenje, nego je na svakom čitatelju da ih doživi na svoj način - poručio je autor, uz zahvalu vukovarskom ogranku Matice hrvatske što je odlučio biti izdavačem ove zbirke.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike