Osijek
“PAJINO” SLAVONSKO SIJELO

Već 50 godina čuvaju bogatu tradiciju folklora
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Ulaznice za ovogodišnji “pinkl bal” odavno su razgrabljene, a već su krenule rezervacije za novi

Prostor Studentskog centra Osijek ponovno je bio pretijesan za sve ljubitelje dobre zabave protekle subote i to s odličnim razlogom. Naime, Slavonsko tamburaško društvo "Pajo Kolarić" organiziralo je tradicionalno Slavonsko sijelo koje se ove godine održalo okrugli 50. put, pa je i 400 okupljenih gostiju bilo još veselije.

Manifestacija je to koja već godinama okuplja poklonike slavonske glazbe i tradicijskih običaja iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a tako je bilo i ove, kaže nam predsjednik društva Denis Škugor, ne skrivajući zadovoljstvo omiljenim "pinkl balom".

- Posebnost je u tome što svatko donese svoje jelo i piće, za što se natječe, a ulaznice za zabavu odavno su planule te su već krenule rezervacije za nagodinu, pa ne sumnjam kako će i 51. sijelo biti jednako veselo. Želja nam je i na ovaj način ukazati na sve bogatstvo slavonskih običaja i kulturne baštine, a posebno zadovoljstvo pružaju nam oni najmlađi gosti na kojima, nadam se, leži naša budućnost - ističe Škugor.

Kao svake godine, i ove je organiziran izbor najljepše dječje, ženske i muške narodne nošnje, najljepši stol, ali i bogata tombola. Za titulu najljepše ženske nošnje natjecala se prvi put i mlada Ana Šakić koju je oduševila odlična atmosfera i ugodan ambijent.

- Predstavljam se u nošnji staroj više od sto godina koja dolazi iz Draža i nadam se da će se na ovaj način tradicija očuvati od zaborava - kaže Ana.

Dodajmo da je okupljene goste zabavljao tamburaški sastav Ravnica, a zasvirao je i juniorski tamburaški orkestar STD-a "Pajo Kolarić", uz čiju se svirku plesalo do ranih jutarnjih sati. Slavonsko je sijelo ponovno pokazalo kolika je vrijednost očuvanja tradicijskih običaja, folklora i zavičajne ljubavi.

Ema Nenadić
VRIJEDNE NAGRADE ZA NAJLJEPŠI STOL
Veliki trud svih gostiju u pripremi i uređenju stola i trpeze bio je vidljiv na svakom koraku, a nagradu za onaj najljepši treću godinu zaredom odnio je stol za kojim je bila i Ivana Ćosić. “U našoj su ekipi članovi obitelji i kućni prijatelji, a tako smo se i pripremali za sijelo - timski, s obzirom na to da je svatko bio zadužen za neki dio uređenja i pripreme. Mnogo je tu domaćih proizvoda, poput povrća, sireva, mesnih proizvoda i kolača, ali i kreativnih uradaka koji su očito bili ključ pobjede”, otkrila nam je Ivana koja će s obitelji i prijateljima uživati u vrijednim nagradama koje su osvojili za svoj trud.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike