Regija
FOTOMONOGRAFIJA JOSIPA KLOBUČARA

Veliki Rastovac dobio svoju povijesnu čitanku
Objavljeno 24. veljače, 2020.
VELIKI RASTOVAC

U Područnoj školi Veliki Rastovac promovirana je fotomonografija pod nazivom ‘‘Rastovac‘‘ autora Josipa Klobučara (72), rođenog u Velikom Rastovcu, a svjetski poznatog profesionalnog pilota, reprezentativca Jugoslavije i Hrvatske u letenju malim takozvanim sportskom avionima. Klobučar ima osvojeno 6. mjesto na svijetu u preciznom slijetanju 1987. te naslov prvaka Balkana u reli-letenju 1989.

- Želio sam da moje malo rodno mjesto dobije jednu povijesnu uspomenu kako bi naše mlađe generacije znale tko je i što činilo povijest ovog kraja. Godinama sam u slobodno vrijeme dolazeći u Veliki Rastovac fotografirao ljude, obilježja, objekte i skupljao materijal kako bi počeo raditi ovu monografiju. Sve je počelo 2010. u suradnji s danas nažalost pokojnim Antunom Hačićem, mojim nekadašnjim susjedom, a potom se uključila i Marija Špoljarić, danas također pokojna - kazao je Klobučar.

- Kada sam radio ovu priču, svakako sam se snalazio za fotografije i podatke. Radeći kao pilot, koristio sam prigodu fotografirati ovaj kraj i iz zraka, i to je obogatilo ovu knjigu. Vrijedne podatke dobio sam od Miroslava Gazde i Mire Pelikan te profesora Ivana Balte, kojima od srca zahvaljujem. Knjigu posvećujem svim svojim nekadašnjim sumještanima, a posebno preminulim Mariji Špoljarić i Antunu Hačiću, koji bi najsretniji bili da su danas ovdje s nama i da vide ono o čemu su dugo sanjali - rekao je Klobučar. V.G.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike