Regija
BILI PREDGRUPA FILMU, DUGMETU, ČORBI

U četrdeset godina Visoki napon “tresao” je 42 člana
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Rock-sastav iz Strizivojne je legenda, svi postavi sviraju na koncertu 29. veljače
STRIZIVOJNA

Visoki napon iz Strizivojne, rock-sastav što je prerastao u živu legendu, u subotu, 29. veljače, okupit će sve svoje postave s kojima je djelovao i na koncertu u strizivojačkom Hrvatskom domu obilježiti čak 40 godina svirke, s kojom je krenuo 20. srpnja 1979. Otad su nekadašnji golobradi mladi seoski rokeri postali i djedovi, pa dio sadašnjeg postava svira i svojim unucima.

Jer, vođa banda, Luka Gašpić, i tada je bio, a i sada je, u mirovini, basist Visokog napona. Punih 40 godina. Za to vrijeme kroz bend su prošla čak 42 člana, među njima i nekoliko žena. Svirali su u njemu i pjevali inženjeri, profesori, vozači, bravari, šumari, poštari, prodvačice i drugi, a svima im je zajednička ljubav prema rocku, živoj svirci, druženju... Svi postavi Visokog napona okupit će se u subotu, 29. veljače, u strizivojačkom Hrvatskom domu na obljetničkom koncertu i kronološkim slijedom nastupiti sa po dvije pjesme, a gosti koncerta su TS Slavonia band i Slavonci. Priča o Naponu počinje s lokalnim sastavom Dawn, u kojem se događa smrtni slučaj.

- Mi mladi, nama se sviralo, nismo mogli dočekati da otkaju smrt člana, pa smo osnovali svoj bend. Bio je kirbaj u Kopanici, 20. srpnja ‘79., odsvirali smo par pjesama na kirbajskoj zabavi na kojoj su svirale Slavonske lole koje su tada bili zabavnjaci. Znao sam ih, i sam sam svirao tamburu. Tako smo, ispada, bili predgrupa Lolama, koji su kasnije prešli u tamburaške vode - kao da je bilo jučer prepričava Gašpić, na čiju inicijativu i nastaje Visoki napon. Kasnije će ovaj bend biti predgrupa Dugmetu, Divljim jagodama, Filmu, Zani, Plavoj travi zaborava... Prvi postav činili su Zlatko Lešnjak (gitara), Josip Đurđević (vokal), Luka Gašpić (bas) i bubnjar Zoran Bošnjak, kojeg nakon povratka s vojne vježbe mijenja Vlado Jurić.

- Prašili smo samo rock, i strani i domaći, ZZ Top, Deep Purple, Led Zeppelin, Claptona, Atomsko sklonište, Zabranjeno pušenje, Valjak... Sviralo se ono što ljudi vole, po cijeloj Slavoniji - kaže Gašpić. Pamte se svirke Visokog napona i na Vezovima, vrpoljačkoj Gitarijadi i dr. Želje za snimanjem vlastitog materijala itekako je bilo, ali, dodaje, to tada nije bilo lako.

- No naše svirke snimali smo od prvog dana, tada na kasetofonu - kaže basist Luka.

Kada su okupili Visoki napon, bili su srednjoškolci; nakon srednje škole zapošljavaju se, odlaze na faks... S vremenom, uz rockerski, postaju i svatovski bend, kada imaju i muški i ženski vokal, sve do lani.

- Dosta je nastupa po svatovima, sada samo rock. Svi koji su prošli kroz band - svi smo i dandanas dobri, družimo se, okupljamo se, pa i na obiteljskim druženjima jer dio nas, poput mene, ima već i unuke, pa se okupimo i za krstitke, svatove... - kaže vođa benda Luka.

- Mislim da smo najstariji aktivni bend u Slavoniji. Ponosan sam na to - dodaje umirovljeni bravar Gašpić. Glazba, svirka, Visoki napon obilježili su njemu i mnogim drugim (bivšim) članovima život, i suprugu je, kaže Luka, upoznao na svirci. Sada su u braku 37 godina. Cijelo vrijeme "pod Visokim naponom".

Suzana Župan
Bez roka trajanja
Među živima danas nije samo jedan član - gitarist Tomislav Salopek iz Vrpolja, koji je 1986. poginuo u prometnoj nesreći u Čepinu, nakon povratka sa svirke. Uz Gašpića, postav Visokog napona danas čine i Tomislav Albertović (bunjevi), Marko Martinović (gitara) i Goran Rajić (vokal). Vođa benda Luka Gašpić je i danas na basu, on je sve te godine i animirao bend da nastavi sa svirkom.

Na upit dokad će se članovi Visokog napona baviti svirkom, Luka Gašpić kaže: “Svirat ćemo dok god možemo”. Gašpić je danas šezdesetogodišnjak, dok su drugi članovi, dodaje, mlađi 15-ak godina. Varijanta je uvijek rockerska - četiri člana, dok ih je u vrijeme svatovskih gaža bilo šestero. Probe su kod Gašpića; kaže, ima sobu za svirku.

Početak subotnjeg, obljetničkog koncerta je u 20 sati.
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike