Regija
SANITARNO OREZIVANJE STOGODIŠNJIH PLATANA U JEDNOJ OD NAJFREKVENTNIJIH ULICA

Đurđenovačke platane ostaju bez krošnji
Objavljeno 24. veljače, 2020.
ĐURĐENOVAC

Radnici Fuderera iz Valpova, po nalogu Općine Đurđenovac, počeli su drastično orezivanje stogodišnjih platana uz rub parka u Ulici Alojzija Stepinca, u neposrednoj blizini središnjeg općinskog trga, Trga Bana Josipa Jelačića.

Nekoliko ogromnih platana nakon intervencije motornim pilama skresane su do izgleda golog stabla, bez grana. Načelnik Općine Đurđenovac, Hrvoje Topalović, tvrdi kako se posao obavlja prema pravilima struke te da se orezivanje platana obavlja zbog nekoliko razloga, a glavni su ugrožavanje prolaznika, te poboljšanje zdravstvenog stanja biljke i produljenje njezina životnog vijeka.

- Prvi i osnovni razlog je sigurnost građana, poglavito djece, jer moramo biti svjesni da je u blizini pješačka staza koja vodi do dječjeg vrtića i osnovne škole. Isto tako, radi se o vrlo prometnom području, jer tom ulicom se prometuje ne samo do vrtića i škole nego do crkve i trgovina. Orezivanje se radi i zbog zaštite stabala, jer se na ovakav način produžuje njihov vijek i zdravstveno stanje. Također, rješavamo evidentan problem onečišćenja nogostupa prouzročenog velikim padanjem lišća i trulih grana, te vrana koje u krošnjama imaju gnijezda - objasnio je načelnik Topalović i dodao da valpovačka tvrtka koja obavlja orezivanje ima iskustva te da vjeruje kako se cjelokupan posao obavlja profesionalno, sigurno i stručno.

Odluku općinskih vlasti da se krene s orezivanje platana pojedini građani nisu dočekali s odobravanjem. Prvo orezivanje platana u jednoj od najfrekvetnijih i najljepših ulica u Đurđenovcu izaziva sasvim očekivanu pozornost građana i podijeljene reakcije. Načelnik Topalović kaže da je potpuno razumljivo da građani kojima nije bliska metoda orezivanja dožive neku vrstu "estetskog šoka", kao što je razumljivo da će ovo biti odlična prilika kritičarima da problematiziraju posao koji se morao odavno napraviti.

- Proteklih godina bili smo svjedoci da se nekoliko platana srušilo i palo na pješačku stazu. Što bi se dogodilo da su pale na građane? Kod većina građana orezivanje je izazvalo dobru reakciju, a naravno, ima i onih koji iz određenih razloga negoduju. No kada ih se pita bi li preuzeli odgovornost za ozljeđivanje građana ili uništavanje automobila, svaka rasprava završava. Ponavljam, svrha orezivanja drveća je zaštita ljudi, imovine, sudionika u prometu i komunalne infrastrukture - naglašava načelnik Topalović. Ističe da je ovo dosad najozbiljniji zahvat na platanama, ali je bio neizbježan, jer su već davno nadrasle veličinu i opseg.

Osim prepoznatljivih nakrivljenih platana, u planu je orezivanje drveća i u drugim dijelovima Đurđenovca, koja dugi niz godina nisu tretirana ni održavana.
Snježana Fridl
Struka odobrava
Šumarski i hortikulturni stručnjaci su nam rekli da postoji nekoliko vrsta orezivanja - može biti estetsko, sanitarno ili razvojno, pa čak i preventivno ako je prisutna neka bolest (gljiva ili insekt). Također su nam rekli da će đurđenovačke platane preživjeti sanitarno i sigurnosno orezivanje stabala “u glavu” te da će obnoviti krošnju.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike