Regija
POKLADNA POVORKA - KULMINACIJA 53. ŠOKAČKOG SIJELA

U povorci više od
tisuću sudionika
Objavljeno 23. veljače, 2020.
Prva povorka je organizirana još 18. veljače 1969., starija je i od riječkog karnevala
ŽUPANJA

Veličanstvena pokladna povorka s više od tisuću sudionika i mnoštvo građana koji su se okupili u središtu grada bila je kulminacija 53. Šokačkog sijela.

Najznačajnija manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja postala je prepoznatljiva i izvan granica Lijepe Naše. U Županju su stigli i brojni gosti iz BiH, Austrije, Poljske, Makedonije, Slovačke, Češke, svi su željeli biti dijelom ove lijepe tradicije, druženja i odlične zabave. Županjci su ponosni na svoju pokladnu povorku. Prva je organizirana još 18. veljače 1969. i Županja se može pohvaliti da je sve do Samobora grad s najdužom tradicijom pokladne povorke u kontinentalnom dijelu Hrvatske. A starija je, primjerice, i od popularnog riječkog karnevala. Stoga i ne čudi što je mnoštvo posjetitelja sa svih strana i jučer došlo u Županju uživati u pokladama, spoju seoske i gradske karnevalske tradicije i u sjajnoj atmosferi.

Jahač Ivan Nikolozo donio je zapovjedi koje je na centralnoj pozornici pročitao gradonačelnik Županje Davor Miličević, a potom su maruševečki kuburaši bučno označili početak pokladne povorke. Krenula je od zgrade Komunalca kroz strogi centar grada prema gradskoj tržnici. Predvodili su je brojni jahači, prekrasne konjske zaprege i Prva kandžijaška udruga Kruševica. Iza grba Šokačkog sijela, Gradske glazbe Županja slijedili su ostali sudionici, od najmlađih, nekoliko stotina djece iz vrtića i osnovnih škola, do brojnih domaćih i gostujućih KUD-ova, udruga i drugih pokladnih skupina, njih 30. Najrazličitiji likovi jučer su oživili na gradskim ulicama i svojom originalnošću oduševili i dobrano nasmijali publiku, koja je uživala u njihovim transformacijama i odličnom programu koji je vodio Ivica Iva Oršolić.

Nakon povorke program je nastavljen na trgu uz nastup Najboljih hrvatskih tamburaša i Sajam zlatne niti. Najbolje maske su i nagrađene.

Marija Lešić Omerović
Večeras Lado
Večeras (ponedjeljak, 24. veljače) u 19 sati u dvorani Mladost nastupit će nadaleko poznati orkestar Ansambla Lado. Županjce će provesti na spektakularno glazbeno putovanje hrvatskom instrumentalnom tradicijom.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike