Regija
VALPOVAČKI PODUZETNIČKI INKUBATOR

Zakup prostora samo preko javnog natječaja
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Pravilnikom su propisane i olakšice za korisnike s područja Valpova, no za prostor se mogu prijaviti i drugi korisnici
VALPOVO

Jedan od važnijih projekata za razvoj poduzetništva na području grada Valpova svakako je BIT-NET – umrežavanjem do razvoja poduzetništva u Valpovštini i Miholjštini, koji je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a sredinom 2017.godine u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,61 milijuna kuna, od čega se 11,78 milijuna kuna sufinancira sredstvima EU-a, a preostali dio od 1,82 milijuna kuna vlastita su sredstva Grada Valpova.

Gdje je što
Za projekt Poduzetničkog inkubatora u Valpovu u sklopu BIT-NET-a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Valpovo usvojen Pravilnik o korištenju usluga i poslovno-proizvodnih prostora.

Tim je dokumentom Grad je za ovaj objekt, koji je završen krajem studenoga prošle godine, uredio uvjete i način korištenja usluga i poslovno-proizvodnih prostora, kategorije korisnika, zakup, olakšice te postupak dodjele prostora.

Javnost je tako podrobnije upoznata i s ustrojem ovog objekta, od kojega se očekuje da u budućnosti postane motor malog poduzetništva valpovačkog kraja. U prizemlju Inkubatora smješteni su edukacijsko-proizvodni centri za preradu voća i povrća, za pčelarstvo, za tehnologije, zajednički prostori i kotlovnica, a na katu su poslovni prostori za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, coworknig prostor – konferencijska dvorana. Svi su poslovno-proizvodni prostori u potpunosti opremljeni potrebnom opremom te su spremni za stavljanje u funkciju.

- Kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi te Poduzetnički inkubator u postupnosti stavio u funkciju i na raspolaganje prihvatljivim korisnicima, potrebno je bilo donijeti ovaj dokument kojim će se urediti uvjeti i način korištenja usluga i poslovno-proizvodnih prostora u inkubatoru, a poglavito kategorije korisnika, pravo na korištenje Inkubatora, visina i način plaćanja naknade za korištenje prostora inkubatora, trajanje zakupa, olakšice za korisnike inkubatora, postupak dodjele poslovno-proizvodnih prostora Inkubatora te ostale druge odredbe - pojasnio je vijećnicima pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti, Marko Vuksanić.

Posao VPC-a
Dodao je da će sve poslove u svezi s davanjem na korištenje poslovno-proizvodnih prostora u Inkubatoru obavljati Valpovački poduzetnički centar (VPC), kao trgovačko društvo u 100-postotnom vlasništvu Grada Valpova. Međusobna prava i obveza Grad Valpovo i VPC uredit će posebnim ugovorom.

- Što se tiče naknade za korištenje strojeva i opreme u Poduzetničkom inkubatoru, koja obuhvaća trošak amortizacije, energenata i djelatnika, ona je utvrđena na temelju Procjembenog elaborata zakupnine za korištenje strojeva i opreme u Poduzetničkom inkubatoru Grada Valpova, koji je izradila ovlaštena tvrtka NOVA-LUX d.o.o. iz Osijeka. Pravilnikom su propisane i olakšice za korisnike Inkubatora i to isključivo za one korisnike koji imaju sjedište, odnosno prebivalište, na području grada Valpova, što u konačnici ne isključuje da i zainteresirani korisnici s područja drugih jedinica lokalne samouprave ne mogu ostvariti pravo korištenja usluga i najma poslovno-proizvodnih prostora Poduzetničkog inkubatora - navode u Gradu, naglašavajući da se poslovno-proizvodni prostori Inkubatora daju u zakup isključivo preko javnog natječaja prikupljanjem pisanih ponuda, a koji objavljuje odgovorna osoba Valpovačkog poduzetničkog centra. Radi praćenja i kontrole upravljanja i korištenja usluga te najma poslovno-proizvodnih prostora Poduzetničkog inkubatora, Valpovački poduzetnički centar obvezan je svake godine najkasnije do 31. ožujka podnijeti pisano izvješće Gradskom vijeću Valpova o provedbi navedenog Pravilnika.

Lidija Aničić
Pravilnik je usklađen s elaboratima
Pravilnikom su određeni i prihvatljivi korisnici ovisno o vrsti i namjeni proizvodno- poslovnih prostora te opremi i strojevima koji se u njima nalaze, a visina i način plaćanja naknade za korištenje poslovno-proizvodnih prostora Inkubatora utvrđeni su na temelju Procjembenog elaborata tržišne vrijednosti zakupa poslovnih i proizvodnih prostora, koji je izradila Gordana Kaluđer, kao ovlašteni građevinski vještak. Dobiveno je i potrebno mišljenje županijskog Procjeniteljskog povjerenstva, a sve poslove s davanjem na korištenje odrađivat će VPC.
kontrola
VPC morat će DO 31. OŽUJKA PREDAvaTI vijeću IZVJEŠĆE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike