Objavljeno 24. veljače, 2020.
Vrsna slastičarka u svom obrtu Cukerija zaslađuje posebne životne trenutke i šalje personalizirane poruke
Silvija Nekić, vlasnica Obrta za izradu slastica Cukerija iz Brezika Našičkog, godinama već zaslađuje životne trenutke i šalje poruke svojim personaliziranim tortama.
Prekvalifikacija
Poznata je po svojim kreativnim unikatnim tortama te je svaka nova, drukčija od one prethodne. Silvija izrađuje slastice za važne prigode, svatove, rođendane, pričesti, krizme, krštenja, razne obljetnice, zaruke, blagdane, a svaka izrada i ukrašavanje za nju su novi izazov. Izgled torte prepušta mašti kupca, pa ističe da nema onoga što ne može napraviti. Sam proces izrade je zahtjevan i svakoj se primjerice torti treba posvetiti više puta u danu. Jer svaka od njih je personalizirana za nekoga, pa se Silvija maksimalno potrudi da njezini klijenti prepoznaju što se slasticom želi poručiti.
Nakon završenog ekonomskog fakulteta i brojnih poslanih zamolbi za posao na koje većinom nitko nije odgovarao, odlučila se okrenuti slastičarstvu. Kako navodi, sve je započelo pojavom fondana, šećerne mase koja se koristi za dekoraciju torti te izradu raznih slatkih figurica. S obzirom na veliku obitelj, oduvijek je pekla kolače i torte za obiteljske prigode, pa se odlučila okušati u izradi i dekoraciji fondanom. Nakon prve uspješno izrađene torte, počela je izrađivati slastice za sve članove uže i šire obitelji te je uvidjela kako modelirajući fondanom one pričaju priču, imaju poruku za razliku od klasičnih, jednostavnih torti. Nakon brojnih uspješno izrađenih slastica odlučila se prekvalificirati u Ugostiteljskoj školi u Osijeku za slastičara te otvoriti obrt.
- Otvaranje obrta bio mi je veliki izazov jer do tada se s tim nisam susrela. Završila sam ekonomski fakultet i nije mi to bila neka strana materija, no trebalo je obići puno mjesta prije samog otvaranja. Kamo god sam došla, svi su imali neki dobar savjet, svi su bili jako susretljivi. Uz sve to išlo je i uzbuđenje jer krećete u nešto novo i nepoznato, ali bila je tu i doza straha, hoće li biti sve u redu i prema propisima kad dođe inspekcija – prisjeća se Silvija.
Obrt Cukerija otvoren je 2014. godine, kada je Silvija bila jedina zaposlenica, a danas uz nju radi i vrsna dekoraterka torti Kristina Filipović. Slastice iz obrta Cukerija poznate su na širem našičkom području, a nerijetko putuju i u Dalmaciju, Austriju, Njemačku. Budući da Silvija zasad nema osobnu dostavu, nada se kako će to u dogledno vrijeme riješiti i time upotpuniti svoje usluge. Ključ uspjeha kojim je osvojila tržište, ističe slastičarka, je tradicionalna receptura kolača.
- Sve recepte naslijedila sam od svoje bake. Svi sastojci u slasticama su prirodni, kuhaju se na starinski način i ljudi to osjete i prepoznaju - kaže Silvija i dodaje da su sve kreme mliječne i kuhane na pari. Ni jedna nije u prahu, pa taj proces zahtijeva puno vremena.
Praksa za učenike
- Krema u prahu napravi se jednostavno i brzo, no proces kuhanja mojih krema je puno duži i to ljudi u kolaču osjete - dodaje Silvija i naglašava kako su njezini kupci ljudi koji su već probali njezine kolače na raznim prigodama i žele baš takve i na svojim proslavama. Ona se ne oglašava, a dobra riječ o njezinim slasticama širi se od usta do usta.
- Slavonci vole raznovrsnost i brojnost kolača, što je za moj posao odlično. Tako se za razne prigode naručuje velika količina kolača, jer mi Slavonci volimo počastiti i držimo se one "ak‘ ne osta‘, nije dosta" - kazuje Silvija, koja naglašava kako za njezin posao pogoduje i to što ljudi u današnje vrijeme sve više idu u restorane na proslave gdje moraju imati račun za slastice, a kod nje ga mogu dobiti kao i sve potrebne papire.
Uz sve nabrojeno ova vrsna slastičarka godinama već niže uspjehe na Međunarodnom natjecanju slastičara Zlatni orah, gdje je posebno bila zapažena s tortom Slavonski čobanac, s kojom je osvojila prvo mjesto. U svojem prostoru Silvija obučava i mlade buduće slastičare, učenike Srednje ugostiteljske škole iz Našica, jer je svjesna koliko je praktičan rad važan u njihovu obrazovanju. Za razliku od školskog praktikuma, gdje sve rade prema planu i programu, kod nje vide proces proizvodnje kolača za konkretno tržište.
- Učenici u praktikumu nauče puno, ali ne ponavljaju izradu slastica. Znači, nešto nauče i idući tjedan uče nešto novo, a u ovom poslu morate imati rutinu. Ne moraju oni učiti milijun puta kako se kuha krema, ali je potreban ipak određeni broj ponavljanja, a to se ne može naučiti u školskom praktikumu odjednom - objašnjava Silvija, no ističe da je ipak u njihovu usavršavanju najvažnija kombinacija znanja. Njoj je izrazito drago pripremati ih za maturu, vježbajući s njima izradu maturalnih radova, u njihovu slučaju pravih slatkih kreacija.
Ivona ĆOSIĆ
Cukerija prerasta u obiteljski posao
Silvija Nekić svoje znanje i umijeće prenijela je i na dvije kćeri koje su odlučile krenuti majčinim stopama. Silvija kazuje kako su obje kćeri vrlo kreativne i umjetnički nadarene. Starija kći, dvadesetdvogodišnja Matija, od malih nogu pomagala je majci u pečenju kolača i torti, a nakon završene ekonomske škole u Našicama, nastavila je u istim smjeru, izradi i dekoraciji slastica. Kako je po prirodi kreativna, svidio joj se ovaj posao te se i ona odlučila prekvalificirati za slastičarku u Ugostiteljskoj školi u Osijeku. Svoje vještine i vrsnost u slastičarstvu pokazala je, prošle godine, na međunarodnom natjecanju slastičara profesionalaca te učenika slastičara strukovnih škola pod nazivom Zlatni orah, održanom u Slatini. Njezina torta Šahovska ploča osvojila je visoko 4. mjesto, nastavljajući tako i u ovom pogledu majčinim stopama. A Silvija se nada kako će upravo Matija, u skoroj budućnosti, preuzeti i nastaviti sav njezin posao. U tome će joj se zasigurno pridružiti i mlađa sestra, sedamnaestogodišnja Marija, za koju Silvija govori kako je uvijek bila jako umjetnički nadarena. Tako je ona prvotno htjela upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, no, također pomažući majci pri izradi slastica, uvidjela je koliko u ovom poslu ima kreativnosti, od oslikavanja do modeliranja torti te se, kao prva u obitelji odmah odlučila za slastičarsku školu. Marija pohađa drugi razred Srednje ugostiteljske škole u Našicama, smjer slastičar, a u planu joj je nakon završetka također zasukati rukave i svoju likovnu nadarenost prenijeti i na torte. Kada se netko bavi poslom koji mu je ujedno i hobi, postoji cijeli niz pozitivnih čimbenika koji iz toga proizlaze, a obitelj Nekić unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u okruženju, dokazuje da se rad na sebi, zalaganje i trud na kraju uvijek isplate.
Silvija Nekić: Sve recepte naslijedila sam od svoje bake, a svi sastojci u slasticama su prirodni