Mozaik
KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO "ŠUMARI"

Pokladni koncert kao melem za dušu i srce
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Posjetitelji vinkovačkog kazališta "Joza Ivakić" pljeskom su više puta prekidali koncert

Gradsko kazalište "Joza Ivakić" bilo je domaćin još jednog odličnog Pokladnog koncerta Kulturno-umjetničkog društva "Šumari" koji je ispunio vinkovačko kazalište.


KUD "Šumari" osnovan je 1952. tako da ima desetljeća iskustva predanog rada u istraživanju, prikupljanju i umjetničkom obrađivanju plesnih koreografija, sviranju tambura i pjevanju narodnih pjesama prikupljenih u beskrajnom bogatstvu hrvatske folklorne tradicije. Repertoar ansambla uključuje koreografije i narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, kao i vlastite vokalne i instrumentalne brojeve.


Dječji folklorni ansambl djeluje više od 13 godina tijekom kojih je nastupao po cijeloj Lijepoj Našoj, a 13 je puta predstavljao Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i Hrvatsku na međunarodnim dječjim festivalima. Tamburaška škola, dječji tamburaški sastav i odrasli tamburaški orkestar aktivno sudjeluju u svim programima sekcija KUD-a. Ženska pjevačka skupina "Šumarice" KUD-a "Šumari" Vinkovci u ovom sastavu djeluje sedam godina. Pjevaju a cappella ili uz pratnju tamburaškog orkestra. Sudjelovale su na raznim kulturnim događanjima u Vinkovcima te na nekim drugim manifestacijama u županiji i izvan nje.


Glavni sponzor "Šumara" su Hrvatske šume Zagreb, Uprava šuma Vinkovci, umjetnički voditelj "Šumara" je Dario Grčić, voditeljica pjevanja je Sandra Milovac, voditelj tamburaškog orkestra Šimo Dominković, a garderobijerka Martina Nikolić.


Na početku koncerta imali smo uvodnu pjesmu Šumarice i folklorni ansambl, potom je Folklorni ansambl KUD-a ‘‘Šumari" otplesao ‘‘Oj ‘rastiću šušnjati‘‘, Mlađa dječja skupina – Dječje igre i igre s pjevanjem iz Slavonije, Tamburaška škola KUD-a "Šumari‘‘, Starija dječja skupina plesovi Slavonije.


U drugom dijelu predstavio se KUD ‘‘Mak‘‘ Trnovec s ‘‘Međimurskim plesovima‘‘. Kulturno-umjetničko društvo ‘‘Mak‘‘ Trnovec osnovano je 9. prosinca 1998. radi njegovanja i očuvanja kulturne baštine svojeg zavičaja, prenošenja na nove generacije tradicijskog govora, folklornog stvaralaštva u području glazbe, plesa, igara, obreda i običaja te umijeća u pripremi tradicionalnih jela, seoskom načinu života, pučkim vrednotama i tradicionalnoj graditeljskoj baštini hrvatskog naroda.


Ženska pjevačka skupina ‘‘Šumarice‘‘‘ predstavila se s pjesmama: ‘‘Kraj jezera‘‘, ‘‘Ne vrijedi plakati‘‘ i ‘‘Sve dok je tvoga blagog oka.‘‘ U posljednjem bloku ovogodišnjeg koncerta imali smo nastupe: Folklornog ansambla KUD-a Šumari - ‘‘Konavoski plesovi‘, Tamburaškog orkestara sa solistima Marijanom Matošević i Ivanom Grčićem, te Muške pjevačke skupine ‘‘Lipa‘‘.


Na kraju ovog bogatog programa Folklorni ansambl KUD-a ‘‘Šumari‘‘ izveo je Bunjevačke plesove. Na sjeveru Bačke oko grada Subotice žive Bunjevci. Vjeruje se da su dobili ime po hercegovačkoj rijeci Buni odakle najvjerojatnije i vuku podrijetlo.


Bez obzira na sve, uspjeli su sačuvati svoju autohtonu osobitost i neponovljivi folklorni izraz, koji je najviše izražen u bogatstvu narodnih plesova. Najčešće se plešu u trojkama i raznim oblicima kola. Posebnu pozornost plijeni nadmetanje plesača u želji da izvedu što teži i atraktivniji plesni korak, kako bi time zadobili naklonost djevojaka. Na nogama razigranih plesača su zvečke, čiji zvučni efekti dodatno pojačavaju ritam.


Kao i svih godina do sada, koncert je završio pjesmom ‘‘Pokladarac‘‘ u izvedbi svih sudionika ovogodišnjeg Pokladnog koncerta KUD-a ‘‘Šumari‘‘ koji su još jednom prikazali svu ljepotu kulture baštine.
Posjetitelji vinkovačkog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ pljeskom su više puta prekidali koncert te tako nagradili sve sudionike, od onih najmanjih do najstarijih. Ova 2020. godina puno će donijeti KUD-u ‘‘Šumari‘‘ kroz razne nastupe na raznim koncertima u Hrvatskoj.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

Najčitanije iz rubrike