Zdravlje
MASNOĆE O KOJIMA OVISI ZDRAVLJE

Samo četvrt šalice oraha dnevno osigurat će vam do 95 posto preporučene doze omega-3 masnoće
Objavljeno 24. veljače, 2020.

Izbjegavanje masnoća postalo je opsesija zagovornika zdravog života, no nisu sve masnoće nezdrave Kada smo na dijeti, obično pokušavamo izbjeći masnoće u širokom luku a to nije dobro.

Na masnoće se vežu razni vitamini i minerali koji se, u nedostatku masnoće, ne apsorbiraju nego samo prođu kroz naš organizam.

No, bitno je znati prepoznati zdrave masnoće. Nezdrave povećavaju razinu lošeg kolesterola i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dok zdrave masnoće čine upravno suprotno. One pogoduju zdravlju krvožilnog sustava i cjelokupnom zdravlju.

Evo pet zdravih vrsta masnoća, koje su nam potrebne za funkcioniranje organizma.

1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadržava važnu masnu kiselinu, koja se nalazi i u majčinu mlijeku i ima jako antivirusno djelovanje. Odlično je i za tiroidnu žlijezdu i ne diže razinu kolesterola kada se konzumira u prehrani bogatoj esencijalnim masnim kiselinama. Ovo ulje ima i antigljivična svojstva, pa je dobro i za sve koji pate od zaraze kandidom.

2. Riblje ulje

Riblje ulje sadržava omega-3 esencijalne masne kiseline, koje su, prema Američkoj udruzi za srce (American Heart Association), u kliničkim istraživanjima potvrđeno pokazale djelotvornost u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Riblje je ulje poznato i kao antidepresiv te po svom antiupalnom djelovanju. Ono štiti od Alzheimerove bolesti i od ADHD-a. Djeca u razvoju bi trebala jesti ribu bar dva puta tjedno. Osim što je izvor esencijalnih masnih kiselina, riba sadrži i mnogo proteina što je dodatan razlog za njenom pripremom.

3. Ulje konoplje

Sadržava pun spektar aminokiselina, a osim toga je potpuno balansiran izvor esencijalnih masnih kiselina, pa je konoplja jedna od rijetkih biljaka koje su kompletan izvor proteina. Sadržava optimalan udio omega-3 i omega-6 kiselina, nužnih za zdrav imunosni sustav, za zdravu kožu, kosu i nokte. Također prevenira srčane bolesti, visok krvni tlak, visoku razinu kolesterola, rak, artritis i mnoge druge bolesti. Ne treba zaboraviti ni da je važna za razvoj i funkciju mozga i živčanog sustava i za proizvodnju zdravih staničnih membrana.

4. Avokado

Samo jedan avokado sadržava do 22 g zdrave masnoće i 20 esencijalnih nutrijenata uključujući vlakna, kalij, vitamin E, B i folnu kiselinu. Avokado, zahvaljujući svojoj debeloj koži, upija neznatne količine pesticida, pa je i s te strane jedno od najsigurnijeg voća. Među ostalim prednostima treba istaknuti i njegova antiupalna svojstva te svojstvo da ograničava i uništava stanice raka u usnoj šupljini.

Avokado možete jesti na razne načine. Poslužite ga u salati, u sendviču ili napravite guacamole. Dobar je za srce a zbog zdravih masnoća može ublažiti simptome osteoartritisa. U kombinaciji s drugom hranom, pomaže tijelu apsorbirati ostale hranjive tvari. Polovica avokada srednje veličine ima od 115 do 160 kalorija.

5. Orah

Samo četvrt šalice oraha dnevno osigurat će vam do 95 posto preporučene doze omega-3 masnoće. Poznat je doprinos ulja oraha u prevenciji kardiovaskularnih i tumorskih bolesti, kod upalnih stanja i održavanja zdravlja mozga. Iako orašasto voće poput badema, lješnjaka i oraha, obiluje zdravim mastima, no to ne znači da ga smijete neograničeno jesti. Dnevno pojedite do 14 polovica oraha, 24 badema, 35 kikirikija ili 15 lješnjaka.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike