Zdravlje
MIKROBI

Tvrdi sapuni su higijenski kao i tekući
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Tvrdi sapun na umivaoniku prođe kroz brojne ruke, uglavnom jako prljave, no to ne znači da se njime prenose mikrobi s jedne osobe na drugu, kaže njemački stručnjak za higijenu. I premda svatko ostavi "svoje" mikrobe na sapunu, on je loša podloga za razvoj i širenje bakterija, kaže ravnatelj njemačkoga Konzultacijskog centra za bolničku epidemiologiju i kontrolu zaraza, dr. Ernst Tabori. Dodaje da mikrobi ne ugibaju odmah, no i ne žive dugo, pa tvrdi sapun nije ništa manje higijenski od tekućega. Broj mikroba na tvrdom sapunu ili na pumpici bočice tekućeg sapuna nije razlog za zabrinutost ako ljudi temeljito operu ruke nakon što ih dotaknu.Stoga se obje vrste sapuna mogu koristiti bez ikakva sustezanja.

Tabori dodaje da sapun ne mora sadržavati dezinficijense ili dezinfektivne dodatke.

Pri odabiru sapuna, tekućega ili tvrdog, misao vodilja mogla bi biti briga o zaštiti okoliša.

Tvrdi je sapun znatno manje štetan za okoliš od tekućega, nakon čije potrošnje ostaje puno više plastičnog otpada.Usto znanstvenici procjenjuju da je za proizvodnju tekućeg sapuna potrebno utrošiti pet puta više energije nego za tvrdi sapun.

Prvi sapun počeo se proizvoditi prije više od pet tisuća godina. Prvi sapuni proizvodili su se od masti i pepela drva. Postupno su se počeli dodavati i drugi sastojci, među njima biljna ulja i sokovi te goveđi loj i glina.Danas je sapun kruti komad, krema ili tekuća otopina koja se sastoji od molekula. Te se molekule sapuna povezuju s nepolarnim tvarima na koži, uključujući prašinu, prljavštinu, masnoću i tomu slično. Usto, ti su elementi povezani s polarnim molekulama vode.

Dakle, kemijski sastav sapuna je posrednik između vode i onečišćenja. Molekule prljavštine kombiniraju se s vodom i isperu s kože.Sastav modernoga sapunskog proizvoda uvelike se razlikuje od prethodnih. Osnova proizvoda uključuje topive soli dobivene iz kemikalija i spojeve različitih masnih kiselina.Industrijski sapun sadržava biljna ulja i životinjske masti, boje, kemijske nečistoće i kozmetičke aditive, glicerin, a ponekad i lanolin.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa