Sport
KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET 2021.

Dobra Hrvatska za početak
slomila nedorasle Šveđane
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Hrvatsku već u ponedjeljak čeka mnogo teži ispit protiv Nizozemaca

Bez stresa hrvatski su košarkaši krenuli u kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine. Prvi suparnik u D skupini bila je Švedska koja u Zagrebu nije bila ravnopravan takmac.


Teško je bilo poželjeti boljeg protivnika na premijeri, ali o tome kako je suparnik izgledao i igrao na parketu, zasluge pripadaju i domaćinu koji je motivirano i angažirano odradio premijernih 40 kvalifikacijskih minuta za novi plasman na EP-u.

Uvodnih defenzivnih 15 natjeralo je Šveđane da izgledaju kao skupina rekreativaca, a ne reprezentacija koja će tražiti svoju prigodu zaigrati na najjačoj kontinentalnoj smotri. Hrvatska je u prvu utakmicu krenula petorkom Ukić, Drežnjak, Marčinković, Šakić i Bilan. Prve poene zabio je Šakić, a glavno pitanje u prvoj četvrtini bilo je kada će Šveđani pogoditi svoj prvi šut iz igre. U prvih šest minuta Borg je stavio četiri slobodna bacanja, no njegovi suigrači katastrofalno su gađali u prvih deset, pa i više minuta. Promašili su 12 uzastopnih pokušaja, a sretni 13. pogodio je Czerapowicz. Igrala se tada već 9. minuta i na semaforu je bilo 15:6. S obzirom na učinak gostiju, mogli su naši reprezentativci imati i uvjerljiviju prednost koja je ipak rasla te je do 15. minute narasla na najvećih 31:6. Ipak, u tih pet minuta prije odlaska na odmor, napokon su se i švedske ruke smirile, selekcija koju vodi španjolski stručnjak Lopez ubacila je 14 poena i tako najavila da će u nastavku biti i nešto opasniji za koš domaćina. Ono najvažnije, Hrvatska je sve imala pod kontrolom i na odmoru je imala +21 (41:20). Uz to, Mršić je izrotirao kompletan roster koji je u nastavak mogao ući odmoran, ali i siguran. Naime, akcije Šveđana da bi mogle zaprijetiti dodatno su pale, nakon što je njihov najbolji igrač i strijelac iz prvog dijela (9) Czerapowicz ostao na klupi zbog ozljede skočnog zgloba. No, to je bio švedski problem, a nas je čekalo 20 minuta u kojima je trebalo potvrditi ono što se izgradilo u dvije prethodne četvrtine. Očekivano da je intenzitet bio nešto slabiji, onaj obrambeni se i nije mogao ponoviti, ali na parketu se sve odvijalo prema željama domaćina, koji je u 27. minuti ponovo na +25 (58:33). Nakon toga je Hrvatska imala svoje najlošije razdoblje na utakmici, do kraja četvrtine dogodila se švedska serija od 12:0 i razlika se gotovo prepolovila. U zadnjoj dionici mogli su gosti, da su bili precizniji, čak možda i spustiti se na jednoznamenkastu razliku, ali kada se to nije dogodilo, domaćin je serijom 13:4 ponovno sve odveo u više nego mirne vode. Prvi strijelac u pobjedničkim redovima bio je Drežnjak (16), Šakić je sakupio najviše skokova (11), a Ukić asistencija (8). Za ovakve Šveđane to je bilo dostatno. Najvažnije je da se dobro startalo pred punim tribinama Draženova doma, što je dobra najava za ono što Hrvatsku čeka u ponedjeljak u Almereu. Nizozemska je također otvorila pobjedom u Ankari protiv Turske (72:65).


Nino Benčina
HRVATSKA*72

ŠVEDSKA*56

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja: 5.000. Suci: Viator (Francuska), Velikov (Bugarska) i Konstantinovs (Latvija).

HRVATSKA: Perković 8 (2-2), Perić 9(3-4), Marčinković 3, Krušlin 3, Ukić 4, Planinić 11 (3-5), Bilan 5 (3-4), Drežnjak 16 (1-5), Mavra 3 (1-2), Rogić 3 (1-2), Šakić 7, Marić.

ŠVEDSKA: Barton, Borg 11 (5-6), Lundqvist 4, Magarity 10 (1-2), Hakanson 4 (4-4), Czerapowicz 9, Lindqvist, Gaddefors 2, Spires, Pantzar 7, Lofberg 8 (2-2), Engstrom 1 81-2).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 18:6, 23:14, 17:25, 14:11
Najčitanije iz rubrike