Objavljeno 22. veljače, 2020.
VUKOVAR
Nije rijetkost da se stranci koji dođu u Slavoniju oduševe ne samo njezinom ljepotom nego i gostoljubivošću, koja je jednako srdačna i u ruralnim i u urbanim sredinama. Doživio je to i francuski novinar Jean-Louis Tremblais, s kolegom fotografom Ericom Martinom, a njihova zapažanja o ljepotama ne samo Osječko-baranjske nego i Vukovarsko-srijemske županije osvanula su u magazinu "Le Figaro", i to pod naslovom "Na granicama Hrvatske. Terasa na Dunavu!"
Njihovo viđenje Slavonije ispisali su i fotografirali na čak deset stranica ovog najutjecajnijeg francuskoga medija. Posebno su istaknuli kako su Slavonci gurmani, ljubitelji vina, konja, prirode i povijesti, a Slavoniju su nazvali "neotkrivenim kutkom Europe za goste istančana ukusa." Osvrnuli su se tako na najatraktivnija gastronomska mjesta koja svaki stranac koji dođe u Slavoniju treba posjetiti, s naznakom na slavonski kulen i vino. Zanimljivo je što je na inicijativu Hrvatske turističke zajednice i u suradnji predstavništva nedavno snimana emisija o kulinarstvu "Cuisine impossible". Snimana je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a tijekom prikazivanja Francuzi će vidjeti sve čari pripreme pravog slavonskoga fiš-paprikaša.
Francuski dvojac samo je mali dio stranaca koji su došli u Slavoniju i nakon povratka pričali o njezinim ljepotama. Nema sumnje da će, nakon magazina "Le Figaro", još brojni ugledni magazini i časopisi pričati o istinskim ljepotama istoka Hrvatske. Podsjetimo i da je Glas Slavonije već mnogo puta izvještavao o istinskoj zaljubljenosti stranaca u osječko i vukovarsko područje.
Potpuno zasluženo jer ovo je područje sve primamljivije za goste iz svih dijelova svijeta, a čemu u prilog govori i broj ostvarenih noćenja koji su u porastu u svim dijelovima godine.
M. Mihelić