Regija
NA SVEČANOSTI U ŽUPANJI

Potpisane povelje s Makedoncima, Česima, Slovacima
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Uz suradnju u području kulture i turizma, naglasak će biti na gospodarskom povezivanju
ŽUPANJA

Uz Dugu Resu, Ljubuški u BiH i Wilamowice iz Poljske, obitelj gradova i općina prijatelja grada Županje od jučer je bogatija za tri nova člana.


Na prigodnoj svečanosti potpisane su povelje prijateljstva s Makedoncima, Česima i Slovacima. Rezultat je to dosadašnjih kontakata, u kojima je ocijenjeno da postoji dugoročan i trajan interes za uspostavljanje prijateljstva i suradnje s ciljem unaprjeđivanja gospodarskog, društvenog i kulturnog razvitka lokalnih zajednica i ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Gradonačelnik Davor Miličević s kolegom Borjanchom Micevskim potpisao je povelju o prijateljstvu i suradnji s Općinom Kriva Palanka u Republici Sjevernoj Makedoniji.


Micevski je izrazio zadovoljstvo i radost zbog boravka u Županji i ustvrdio kako se to događa u vrlo znakovitom trenutku, u vrijeme dok Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije i kada se otvara put za pregovore sa Sjevernom Makedonijom o pristupanju europskim integracijama. Poručio je kako će im u tome jako važna biti politička potpora Republike Hrvatske, na koju iskreno računaju. Izrazio je uvjerenost u uspostavu odlične suradnje s Gradom Županja u svim područjima - kulturnom, turističkom, gospodarskom, što će, nedvojbeno je, donijeti dobrobit objema lokalnim zajednicama.


Gradonačelnik općine Horna Suča iz Slovačke Republike, Juraj Ondračka, nakon potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji s Gradom Županja zahvalio je gradonačelniku Davoru Miličeviću na pozivu i povjerenju, istaknuvši njezino značenje kao početak lijepog druženja i konkretne suradnje. Vjeruje da će ona biti ogledan primjer kako se povezivanjem i umrežavanjem lokalnih jedinica može puno toga napraviti. Poručio je da se u Hornoj Suči jako vesele prijateljstvu sa Županjcima i pozvao ih je u uzvratni posjet.


Čelnik općine Dolni Benešov iz Češke Republike, Martin Štefek, jučer nije skrivao zadovoljstvo potpisivanjem povelje o prijateljstvu i suradnji s Gradom Županja, podsjetivši da je prije 20 godina ona potpisana i s Wilamowicama iz Poljske, s kojima Županja već niz godina također njeguje prijateljstvo i ima odlične odnose.
- Želim da svi skupa nastavimo suradnju, da se ona proširuje na sva područja zajedničkog djelovanja. Iskoristit ćemo ova dva dana boravka u Županji da porazgovaramo i dogovorimo daljnje korake, a uskoro vas očekujemo i u Dolnem Benešovu, gdje ćemo se potruditi biti što bolji domaćini - zaključio je Štefek.


Marija Lešić Omerović
plan
PRIPREMA

ZAJEDNIČKIH

PROJEKATA
MOGUĆNOSTI ZA KULTURU I GOSPODARSTVO
Potpisinicima povelja čestitao je zamjenik gradonačelnika Wilamowica u Poljskoj Stanislaw Gawlik, koji je pohvalio odlične odnose i pozitivna iskustva u dugogodišnjoj suradnji sa Županjcima, predvođenim gradonačelnikom Davorom Miličevićem. Poručio je da su nova prijateljstva početak jedne jako dobre priče koja svima otvara niz novih prilika i mogućnosti. Gradonačelnik Miličević zahvalio je kolegama iz Poljske, Makedonije, Slovačke i Češke, poručivši kako prije svega želi da nastave druženje i da budu prijatelji. A sve će to, vjeruje, rezultirati i pomacima u području kulturne suradnje, ali i u gospodarskom dijelu, koji će se zajedničkim projektima poticati i nastojati što više iskoristiti na dobrobit lokalnih zajednica.
Najčitanije iz rubrike