Novosti
SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Novi krug prijava od 30. ožujka
Objavljeno 22. veljače, 2020.

Novi krug prijava za subvencije na stambene kredite kreće od 30. ožujka i trajat će do 8. travnja, a uskoro kreću programi POS+ i POS za zbrinjavanje deficitarnog kadra u cijeloj Hrvatskoj. Istaknuo je to u petak na konferenciji za novinare ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji je zajedno s državnim tajnikom Željkom Uhlirom te direktorom APN-a Draganom Hristovim predstavio aktivnosti vezane uz stambeno zbrinjavanje mladih.


U tijeku je poziv za prijavu kreditnim institucijama koje žele sudjelovati u programu subvencioniranih stambenih kredita, a 6. ožujka bit će objavljena lista onih banaka s kojima će biti sklopljen ugovor, kao i po kojim kamatama će se ti krediti davati.


Ministar je rekao kako je ovo novo prilika svima mladima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje. Riječ je, podsjetimo, o programu u sklopu kojeg država pomaže u otplati kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije godine za svako novorođeno dijete u vrijeme trajanja subvencije. Prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ako dobiju još jedno dijete, subvencija će trajati ukupno devet godina. U tri godine provođenja ove mjere odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita.


Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili, što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po kvadratu, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.


Najavljeno je kako uskoro kreće i program POS+ kojim se omogućava da svi građani mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope. Dob građana neće biti bitna za prijavu, ali će jedan od osnovnih uvjeta biti da osoba nema nekretninu.
Predstavljen je i novi model POS-a prema kojem će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja u javnim službama: za liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, policijske službenike i ostale i to na području cijele Hrvatske, a naročito u nedovoljno razvijenim područjima i na otocima. D.Pavlović
NEPRIHVATLJIVO
Ministar Štromar je, kada je riječ o zlouporabi mjera za stambeno zbrinjavanje, istaknuo kako je revizija u tijeku te da će se, nakon analize, mijenjati zakon kako bi se spriječile daljnje nepravilnosti. "Nažalost, zbog pojedinaca je trenutno ljaga na mjerama kojima jedini cilj treba biti rješavanje stambenog pitanja za mlade. Sve ostalo je potpuno neprihvatljivo", rekao je Štromar.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana