Magazin
URSULA VON DER LEYEN

EU ne želi zaostajati za SAD-om i Kinom u digitalnom području
Objavljeno 22. veljače, 2020.
PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE

Europska komisija u srijedu je predstavila digitalnu strategiju kojom bi Europa postala važan čimbenik u digitalnom području, u kojemu trenutačno zaostaje za Sjedinjenim Državama i Kinom.

Digitalni sektor ključni je čimbenik u borbi protiv klimatskih promjena i realizaciji zelene tranzicije:

- Danas predstavljamo svoje ciljeve za izgradnju digitalne budućnosti Europe. Obuhvaćena su područja od kibernetičke sigurnosti, ključnih infrastruktura, digitalnog obrazovanja i vještina do demokracije i medija. Željela bih da digitalna Europa odražava najbolje od Europe – otvorenost, pravednost, raznolikost, demokratičnost i samopouzdanje - izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je u srijedu predstavila Bijelu knjigu, čime otvara javnu raspravu o okviru za pouzdanu umjetnu inteligenciju koji se temelji na izvrsnosti i povjerenju. Cilj je u partnerstvu s privatnim i javnim sektorom mobilizirati resurse duž cijelog vrijednosnog lanca i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije, među ostalim u malim i srednjim poduzećima.

- Europa ima sve preduvjete da postane svjetski predvodnik u sustavima umjetne inteligencije koji se mogu sigurno upotrebljavati i primjenjivati. Imamo izvrsne istraživačke centre, sigurne digitalne sustave i razvijenu robotiku te konkurentne proizvodne i uslužne sektore, od automobilske industrije i energetike do zdravstva i poljoprivrede - navodi Komisija.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ističe da “umjetna inteligencija mora služiti ljudima i uvijek biti sukladna s ljudskim pravima.”

- Upravo zato čovjek mora imati kontrolu u kritičnim odlukama. Tzv. visokorizična umjetna inteligencija mora biti provjerena i dobiti certifikat prije nego što se pojavi na jedinstvenom tržištu - rekla je von der Leyen.

Komisija je također predstavila prijedlog podatkovne strategije koja bi trebala osigurati da EU postane uzor i predvodnik u društvu koje je iskoristilo moć podataka:

- U tu je svrhu predviđena uspostava istinskog europskog podatkovnog prostora, tj. jedinstvenog tržišta podataka, kako bi se oslobodio potencijal neiskorištenih podataka i omogućio njihov slobodan protok unutar Europske unije i među sektorima, što će koristiti poduzećima, istraživačima i javnim upravama. (H/DJ)
Možda ste propustili...

PAOLO GENTILONI, POVJERENIK ZA GOSPODARSTVO EUROPSKE UNIJE

Moramo brzo postići dogovor o planu oporavka

GLAZBENI INTERVJU: DAVOR GOBAC - PSIHOMODO POP

Ovo je zeznuto vrijeme, svijet je u neredu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana