Učionica

Europska noć istraživača - popularizacija znanosti
Objavljeno 23. veljače, 2020.
Sveučilište Josipa Jurja Strossmoyera prijavilo je aktivnosti u području inovacija u proizvodnji hrane, te radionica u području pametnih tehnologija

Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku je 8. siječnja 2020. godine u svojstvu partnera na projektu „PartySCIpath“ prijavilo EU projekt Europska Noć istraživača u okviru Marie Sklodowska Curie aktivnosti Okvirnog programa za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014.-2020.– Obzor 2020.


Nositelj projekta je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u projektno partnerstvo uključeno je još dvadeset partnera koje uključuje i Sveučilište u Osijeku. Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije. Cilj navedene inicijative je popularizacija znanosti odnosno približiti javnosti znanost i rad znanstvenika, potaknuti mlade za budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznati širu javnost s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti. Europska Noć istraživača se tradicionalno održava zadnjeg petka u rujnu diljem cijele Europe. Osim organizacije različitih aktivnosti u okviru Noć istraživača, navedenoj ključnoj aktivnosti prethode pripremne aktivnosti kojima je također cilj popularizacija znanosti. Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku je u okviru ove prijave prijavilo aktivnosti u području inovacija u proizvodnji hrane, kreativnosti i poticanja mladih na kritičko promišljanje, radionice u području pametnih tehnologija za kreiranje pametnih mjesta življenja i sl. Osnovne teme ovogodišnje prijave tako su bile socijalno uključivanje, zeleni gradovi i okoliš te recikliranje, kreativno i kritičko razmišljanje, inovativno promišljanje i rješavanje problema. Ishod rezultata prijave biti će poznat u ožujku 2020. godine.
Darija KRSTIĆ
Možda ste propustili...