Učionica

FizOS-PopulOS – popularizacija znanosti na Odjelu za fiziku
Objavljeno 23. veljače, 2020.

Tijekom 2019. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja Odjelu za fiziku odobrilo je program popularizacije znanosti naslovljen FizOS-PopulOS.


Nositelj je projekta Odjel za fiziku, a partner je podružnica Hrvatskoga fizikalnog društva u Osijeku. Jedna od aktivnosti u sklopu programa bili su Prirodoslovni razgovori tijekom kojih je održan niz popularno-znanstvenih predavanja na Odjelu za fiziku:
       prof. dr. sc. Ivica Puljak, FESB, Split, Budućnost svemira i ljudskog roda (7. ožujka 2019.)


       prof. dr. sc. Dubravko Horvat, FER Zagreb, Kvantna računala – važan segment kvantnih tehnologija (17. travnja 2019.)


       dr. sc. Saša Ceci, IRB, Zagreb, Kome treba ta popularizacija znanosti (20. rujna 2019.)


       prof. dr. sc. Vladis Vujnović, PMF, Zagreb, Kako je otkriven današnji svemir? (4. studenoga 2019.)


       prof. dr. sc. Vjera Lopac, FKIT, Zagreb, Korjenite promjene definicija u Međunarodnom sustavu jedinica (SI), (20. studenog 2019.)


       izv. prof. dr. sc. Ivana Ivančić Baće, PMF, Zagreb, Kako pripitomiti lisicu (i stvoriti psa); predavanje održano u Klubu Knjižare Nova u Osijeku (20. studenog 2019.)


       doc. dr. sc. Dalibor Paar, PMF, Zagreb, Od meteora i procesa u okolišu do kvantnih računala i umjetne inteligencije (6. prosinca 2019.)


       Lovorko Marić, Zagreb, Zemlja jutarnje tišine, predavanje održano u Klubu Knjižare Nova u Osijeku (13. prosinca 2019.)


       doc. dr. sc. Željko Skoko, PMF, Zagreb, Misterij termoodskočnog efekta, (16. prosinca 2019.)


       doc. dr. sc. Dario Hrupec, Odjel za fiziku, Sveučilište u Osijeku, Otkriće fotona najviših energija u provali gama-zračenja, (17. prosinca 2019.)

Predavanja je ukupno posjetilo više od 400 sudionika iz redova učenika, studenata, nastavnika Odjela za fiziku i drugih sastavnica Sveučilišta u Osijeku te građana. Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja na potpori i nadamo se budućoj uspješnoj suradnji.
Denis STANIĆ