Učionica
IZVJEŠĆE S 4. PREDAVANJA OTVORENOGA ČETVRTKA

Nogomet, identitet, huliganizam: povijesno-kulturološki ogled o fenomenu navijačkog pokreta
Objavljeno 23. veljače, 2020.

Dana 30. siječnja 2020. godine održano je još jedno predavanje Otvorenoga četvrtka na Filozofskom fakultetu Osijek. Doc. dr. sc. Domagoj Tomas s Odsjeka za povijest govorio je o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu – nogometu te navijačkom pokretu koji je, kao popratna pojava, sve prisutniji i vidljiviji u posljednjih nekoliko desetljeća.
Dok neki navijače često vežu uz huliganizam, za neke je navijanje jedan od važnijih čimbenika vlastitoga identiteta, jezgra (lokal)patriotizma pa čak i stil života. Istražujući tu supkulturu s aspekta socijalne i kulturne povijesti doc. dr. sc. Tomas utvrdio je da danas navijači pojedinih zemalja i klubova imaju kolektivni identitet koji se manifestira kroz obrasce ponašanja, odijevanja, rituale, organizaciju pa i umjetnički izričaj (posebice glazba i likovni izričaj). Kroz brojne je primjere publici pokazao da navijanje često nije odraz samo ljubavi prema omiljenom klubu, već navijači često izriču političke stavove na tribinama; odaju počast komu ili pak upućuju na različite političke, društvene i povijesne nepravde.
Iduće predavanje Otvorenoga četvrtka održat će se 27. veljače 2020. godine. Atila Lukić sa Sveučilišta u Zadru predavat će na temu „Inspiracijska pornografija: humanitarne akcije i antropološki modeli neoliberalizma.“

Stephanie JUG, Jasna POLJAK REHLICKI

Možda ste propustili...