Učionica

Međunarodni susreti kazališnih akademija Schau! Spiel! Lab Linz
Objavljeno 23. veljače, 2020.

Međunarodni susreti kazališnih akademija Schau! Spiel! Lab Linz u organizaciji Anton Brückner Privatuniversität iz Linza okupljaju austrijske kazališne akademije iz Beča, Graza i Linza i već nekoliko godina kao gosti nastupaju i studenti 2. godine BA Glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Festival svake godine ima određenu temu i na radionicama koje su vrlo bitan dio susreta i koji vode profesori sa svake od akademija, kao i u prezentacijama koje pokazuju na koji se način na pojedinim akademijama radi sa studentima na glavnim predmetima na kolegijima glume – pokretu, glasu i govoru, glumi.

Ove godine je po prvi puta tema bila pjevanje i glumački song u okviru kazališne predstave. Različiti pristupi glumačkoj interpretaciji glazbenih dijelova predstave bili su vrlo vidljivi na prezentacijama i pokazuju koliko glumački song može obogatiti kazališni izričaj. Naši studenti su nastupili s prezentacijom Osijek Cabaret pod mentorstvom doc.art. Veronike Hardy i doc. art. Jasmina Novljakovića u kojoj su glumačke songove iz musicala izvodili i glumci i animirane lutke što je izazvalo oduševljenje i studenata i profesora s austrijskih akademija. U predstavi su nastupili studenti 2. godine Glume i lutkarstva Vanja Čića, Anabela Sulić, Grgur Grgić, Dominik Karaula, Davor Tarbuk i Lorenco Tolić.

Radionicu je ove godine vodio samo prof. Jürgen Beyer s berlinske akademije Ernst Busch gdje predaje glumačku interpretaciju songova. Inače slovi kao vrstan poznavatelj glazbe Kurta Wiella, kompozitora koji je napravio nezaboravne songove u predstavama Bertolda Brechta. Upravo su ti songovi jedan od najprepoznatljivijih elemenata epskog teatra koji je izvršio ogroman utjecaj na europsko kazalište i glumačku umjetnost. Kako Brecht kod nas nije često igran za naše studente je to bilo iznimno iskustvo.

Osim prezentacija na festivalu za naše studente sumentori su organizirali i posjete Landestheatru Linz na operu Otmica iz saraja W. A. Mozarta u Musiktheatru kao i dramsku predstavu Der Verschwender Ferdinanda Raimunda.             
Jasmin NOVLJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAMO SASTAVNICE SVEUČILIŠTA J.J.STROSSMAYSERA U OSIJEKU

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

DRUGI KONGRES STUDENATA PRAVA PRI PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK

„Um nije sud koji se treba ispuniti, nego vatra koja se treba rasplamsati.“

PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE

Trebamo li se bojati nesigurnosti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE ZA AKADEMSKU GODINU 2018./2019.

Nastavnicima i suradnicima Sveučilišta u Osijeku studenti dodijelili do sada najvišu prosječnu ocjenu 4,652

2

ZNANSTVENA KNJIGA JASNE HORVAT I JOSIPE MIJOČ

Istraživački SPaSS predstavljen na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

3

USPJEŠNA SURADNJA AGENCIJE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, PORTALA MEDIJSKAPISMENOST.HR I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Odabrani i predstavljeni najbolji studentski videouradci na temu govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja