Kultura
IZLOŽBA KERAMIKE U HRVATSKOJ PRODUKCIJI

I članovi žirija keramičari
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Hrvatska je premrežena brojnim izložbama, radionicama i međunarodnim susretima
VINKOVCI

Galerija "Slavko Kopač" Vinkovci i Gradski muzej Vinkovci domaćini su 4. hrvatskog triennala keramike zahvaljujući Hanibalu Salvaru, članu Međunarodne akademije za keramiku i autoru izložbe, a na poziv Hrvoja Vulića, ravnatelja GMV-a. Kustos je izložbe u Vinkovcima Ivica Belamarić.

- Ovdje se radi o vrhunskoj izložbi, iznimno kvalitetnim komadima umjetničke keramike, najbolje u hrvatskoj produkciji. Jako smo sretni što smo imali priliku ugostiti ovako vrijednu izložbu. Želja nam je ugostiti i sljedeći Triennale, kako bismo istaknuli povezanost Vinkovaca i keramičarstva, kroz arheologiju i industriju - istaknuo je ravnatelj Vulić.

Prema riječima Hanibala Salvara, Hrvatska je premrežena brojnim izložbama keramike, umjetničkim radionicama i međunarodnim susretima.

- Nekada smo imali svjetski triennale male keramike, to je "zamrlo", pa sam 2008. dao ideju koju je Galerija "Zvonimir" u Zagrebu prihvatila i krenuo je Hrvatski triennale keramike, izložba na kojoj svake tri godine prikazujemo najbolja ostvarenja. Hrvatska keramika ima dosta dobru međunarodnu reputaciju, pa se međunarodni žiri sam nametnuo. Ovo je jedina izložba s međunarodnim žirijem, zahvaljujući čemu ima i međunarodni ugled, a hrvatski umjetnici bilježe nastupe u Sloveniji, Makedoniji i Argentini - dodao je Hanibal Salvaro.

U Vinkovcima su izložena djela 24 hrvatska umjetnika. Prema odabiru žirija, Zlatnu je plaketu dobila Ivana Petan, a Srebrne Sandra Ban, Tončica Jelača Marijančević i Nadica Eichhorn, kojoj je dodijeljena i otkupna Nagrada Saponia, a Tončici Jelača Marijančević otkupna Nagrada Isa. Posebno su izložena i djela osmero hrvatskih umjetnika, nastala 50-ih i 60-ih u keramičkoj radionici "Otto Krauthacker" u Zagrebu, te djela osmero članova žirija, koji su također keramičari.

Među izlagačima na otvorenju u vinkovačkoj je galeriji bila i Melita Tomas iz Osijeka, autorica rada Gleda srcem iz 2015.:

- Sasvim sam se slučajno prijavila na Triennale, poslala dva rada i prošla. Inspiraciju crpim iz sebe, prirode, života. Rad koji sam izložila u Vinkovcima dosta je zahtjevan, jer glina ima šamota u sebi i prilikom sušenja nema pucanja.
Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić istaknula je kako je izložba spoj hrvatske kulture i baštine te da se do 3. ožujka, koliko je otvorena, može puno toga vidjeti.


Mario Kokaj
Salvaro: Nekada smo imali svjetski triennale male keramike, to je "zamrlo", pa sam 2008. dao ideju za triennale
Najčitanije iz rubrike