Sport
OSIROMAŠENI DERBI

Kome će na Rujevici više faliti prvi strijelac?
Objavljeno 21. veljače, 2020.
U prethodna dva ovosezonska susreta Rijeka je imala vodstvo, a Osječani su u oba navrata utakmicu završili zadovoljniji

Gostovanje na Rujevici sigurno ne pripada među ona na koja nogometaši Osijeka odlaze s pjesmom na usnama. Na novom riječkom stadionu, za razliku od stare dobre Kantride, bijelo-plavi uglavnom su imali gorka iskustva.

Devet puta tamo su gostovali u prvenstvu, pobijedili samo jednom, a još su dvaput uspjeli izvući bod. Istina, većina tih utakmica odigrana je kada je Rijeka bila u velikoj ekspanziji, a Osijek u totalnoj drami. U posljednje vrijeme stvari su se počele mijenjati, ali to još uvijek nije jamac zbog kojeg bi osječka momčad na Rujevicu mogla ići spokojno.

Bez prvih strijelaca
Rijeka nije više moćna kao ranijih godina, ali još uvijek je momčad koja je u stanju napraviti štetu baš svakome. Uostalom, eliminirali su Dinamo u četvrtfinalu Kupa i to je sasvim dovoljan razlog za dužni respket. Taj će okršaj biti zanimljiv i zbog još jednog aspketa. Naime, obje će momčadi zaigrati bez najjačih napadačkih aduta. Osijek bez Mirka Marića, a Rijeka bez Antonija Čolaka, pa se postavlja pitanje kojoj će momčadi u tom susretu više nedostajati prvi centarfor? Bit će to i izravni okršaj za učvršćivanje na trećoj poziciji, jer će u susret suparnici ući bodovno izjednačeni, a Osječani su trenutačno ispred Rijeke samo zahvaljujući tome što su postigli četiri pogotka više. U drugom dijelu sezone Rijeka i Osijek imaju dosta sličnosti kada je dojam u pitanju. I jedni i drugi remizirali su s Goricom u gostima u susretima bez pogodaka, oboje su postigli po dva pogotka u prva tri nastupa. Osijek ima prednost po broju osvojenih bodova (pet) i još nemaju poraz, dok je Rijeka uzela bod manje uz startno proklizavanje na gostovanju kod Lokomotive. Dakle, i jedne i druge krasi vrlo čvrsta obrana, pa stoga na Rujevici ne treba očekivati nekakav vatromet pogodaka. Prije će to biti susret nalik onom koji su odigrali Osijek i Dinamo. Čvrsto, gusto, borbeno, odlučivat će nijanse kada je pobjeda u pitanju.

Infarktna utakmica
Osijek ovoga proljeća ima bolju defenzivu nego jesenas, o čemu svjedoče čista Ivušićeva mreža u susretima protiv Gorice i Dinama, a i taj jedini pogodak koji je završio iza leđa osječkog vratara primljen je s devet igrača u polju. Jesenas je Osijek igrao lude utakmice u kojima je dostizao i po dva pogotka zaostatka, a očito je Kulešević odlučio odreći se takvih infarktnih zapleta. Uostalom, upravo je jedan od dva ogleda protiv Rijeke u prvom dijelu sezone bio sigurno najluđi kada je Osijek u pitanju. U Gradskom vrtu Riječani su nakon prvih 45 minuta imali prednost od 2:0, što je Osijek u nastavku susreta uspio preokrenuti i slaviti s 3:2. Ni prva ovosezonska utakmica na Rujevici nije prošla bez drame. Opet su Osječani bili u zaostatku, ovaj put minimalnom, pa su u nastavku izjednačili, mogli su pobijediti, ali i izgubiti u napetoj završnici. Uglavnom, treba očekivati neizvjestan ogled u kojem će treneri možda pokušati i sakriti neke adute s obzirom na to da će se isti suparnici za nešto manje od mjesec dana na istom mjestu sresti u polufinalnom susretu hrvatskog Kupa.

Dalibor Keler
POVRATAK LONČARA I LOPE, NA PUT IDE I BOČKAJ
Igrački kadar bijelo-plavih za drugi od tri uzastopna derbija bit će nešto popunjeniji. U konkurenciju za momčad vraćaju se Danijel Lončar i Dmitro Lopa koji su odradili suspenzije zbog žutih, odnosno crvenog kartona, a sve je izvjesnije kako će na put krenuti i Petar Bočkaj, čiji oporavak od ozljede gležnja teče obećavajuće. Na Rujevici, pak, neće biti prvog strijelca Mirka Marića (žuti kartoni) i Jerryja Mbakogua koji još nije u punom pogonu zbog ozljede koljena.
Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

Najčitanije iz rubrike