Novosti
ONI ĆE ZA DVIJE GODINE PONOVNO NA VOZAČKI ISPIT

Policija u šest mjeseci poništila 464 vozačke dozvole
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Najčešće se radi o vožnji pod utjecajem alkohola te prekoračenju brzine u naselju

Hrvatska policija poništila je 570 vozačkih dozvola od početka siječnja prošle do kraja siječnja ove godine. Najviše dozvola poništeno je od stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to ukupno 464, a od toga broja samo u siječnju doneseno je čak 325 rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole.



Negativni bodovi

Za vrijeme "starog" zakona, od siječnja do kraja srpnja prošle godine, doneseno je ukupno 106 takvih rješenja. Radi se o mladim vozačima koji su u dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova zbog raznih prekršaja u prometu te ostalim vozačima koji su u istom razdoblju prikupili 12 negativnih bodova. Vozački ispit oni kojima je vozačka dozvola ukinuta ili poništena, mogu polagati ponovno, ali tek nakon što prođe dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole. Primjerice, samo PU virovitičko-podravska poništila je od 1. kolovoza 2019. godine 27 vozačkih dozvola.


- Prekršaji u prometu za koje je vozaču predviđeno upisivanje negativnih prekršajnih bodova u vozačku dozvolu propisani su navedenim zakonom, a u praksi se najčešće radi o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola te prekoračenju brzine u naseljenim mjestima - kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.


Prema starom zakonu, bez vozačke dozvole ostalo je 80 vozača koji su u razdoblju od dvije godine prikupili 12 negativnih prekršajnih bodova te 26 mladih vozača koji su u istom tom razdoblju prikupili devet bodova. One koji su ipak vozili nakon što su im vozačke rješenjem poništene očekivala je novčana kazna iznosu od 5000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Međutim, novi zakon to je pooštrio, pa se za vozače kojima je poništena vozačka dozvola, kao i osobe koje nikad nisu položile vozački ispit te u slučaju da se zateknu u vožnji s poništenom vozačkom dozvolom, propisuje novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana.


Čini se da hrvatski vozači nisu baš najozbiljnije shvatili zakonske odredbe, pa ih se puno upustilo u divljanje na cestama, ne mareći za kaznene bodove. Međutim, policija je odlučila takvima stati na kraj i odraditi posao do kraja, kako je zakonom i propisano.


Iz Ministarstva unutarnjih poslova doznajemo razloge zbog kojih je doneseno 139 rješenja o ukidanju ili poništavanju vozačkih dozvola, od 1. kolovoza do kraja prošle godine. Naime, 14 dozvola je ukinuto i oduzeto mladim vozačima koji su prikupili devet negativnih bodova u dvije godine, 112 ostalim vozačima koji su prikupili 12 bodova, a osam rješenja doneseno je navedenim mladim vozačima i ostalim vozačima kojima je vozačka istekla te im je rješenjem određeno da ne mogu podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a ako ga i podnesu, bit će odbačen. Pet rješenja za ukidanje vozačkih dozvola doneseno je mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a vozačka dozvola im je oduzeta ili prijavljena izgubljenom.


Od 325 donesenih rješenja u siječnju ove godine najviše ih je, 159, doneseno vozačima koji su, bez položenog vozačkog ispita, vozeći u razdoblju od dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova. Takav vozač ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole dvije godine.
Brisanje prekršaja

Uz to 64 rješenja donesena su vozačima koji su u dvije godine prikupili 12 negativnih bodova, 53 mladim vozačima koji su skupili 9 bodova, 30 mladim vozačima koji su skupili devet i vozačima koji su skupili 12 negativnih bodova, a vozačka dozvola im je istekla te 19 rješenja mladim i ostalim vozačima kojima je vozačka dozvola već bila oduzeta ili je prijavljena kao izgubljena.

Vozaču koji je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za upravljanje vozilom nakon izvršnosti rješenja, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kao i za one koji voze bez položenog ispita, uz novčanu kaznu, izriče se i zabrana vožnje od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put, a najmanje godinu dana ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put. Negativni prekršajni bodovi brišu se nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani.


Sandra Lacić
ALKOHOL I BRZINA NAJČEŠĆI "GRIJESI"
Najčešći prekršaji u prometu za koje se određuju negativni bodovi su alkohol, brzina, vožnja bez dozvole kao i vožnja pod zabranom. Za vožnju pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 0.51 do 1.00 promila određuju se tri boda, od 1,01 do 1,50 promila četiri boda, a ako vozač ima više od 1,50 promila alkohola u organizmu, određuje mu se šest negativnih bodova. Za brzinu od 31 do 50 kilometara na sat veću od dopuštene vozaču slijede tri negativna boda. Po šest negativnih bodova očekuje i one koji upravljaju vozilima za vrijeme dok im je vozačka dozvola oduzeta, isključeni su iz prometa ili im je izrečena neka mjera opreza. Iz policije apeliraju na sve vozače da poštuju propise, a posebno upozoravaju na one prekršaje kojima se drastično ugrožava sigurnost, odnosno koji pridonose stradavanju sudionika u prometu.
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

Najčitanije iz rubrike