Novosti
S BRODA ZARAŽENIM KORONAVIRUSOM

Dvoje Slovenaca vraćeno u Ljubljanu
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Dvoje starijih putnika zaraženih koronavirusom s kruzera usidrenog u Japanu preminulo je, objavila je u četvrtak japanska vlada, u vrijeme dok stotine putnika nakon dvotjedne karantene izlaze s tog broda. Na kruzeru Diamond Princess zabilježen je 621 slučaj koronavirusa, što je najveći skup zaraženih izvan Kine. Brod je usidren od 3. veljače, a u početku je na njemu bilo 3700 putnika. Dvoje putnika koji su preminuli su 87-godišnji muškarac i 84-godišnja žena. Oboje su bili pozitivni na koronavirus, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva. Radi se o prva dva smrtna slučaja kod putnika s tog broda. Državna televizija NHK prenosi kako je 27 ljudi s broda u teškom stanju.


Dvoje slovenskih državljana koji su bili u karanteni na kruzeru Diamond Princess u Yokohami, vratilo se u četvrtak u domovinu, dok ostali za sada ostaju u Japanu, od čega je kod jednog para ustanovljen pozitivan test na koronavirus te ostaju u bolnici, potvrđeno je u četvrtak u Ljubljani. Dvoje za koje su testovi u Japanu potvrdili da nisu zaraženi iskoristili su, uz odobrenje japanskih i slovenskih vlasti, komercijalni let koji ih je jutros doveo u ljubljansku zračnu luku, kazao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Andrej Šter, dodavši da je riječ o onima koji su među prvima na brodu dobili atest da nisu inficirani koronavirusom. Oni za vrijeme leta nisu imali povišenu temperaturu i dobro se osjećaju, ali će idućih 14 dana ostati u karanteni kod kuće, odnosno u "samoizolaciji", tijekom koje će stalno biti u kontaktu s domaćim infektolozima i podvrgnuti dodatnom testiranju. Ako se i dalje ne budu pokazali simptomi i znakovi bolesti, moći će se vratiti normalnom životu, kazali su na konferenciji za novinare.


Državni tajnik Šter potvrdio je da je slovenski par, za kojega je testiranje potvrdilo zarazu koronavirusom, u međuvremenu prebačen u japansku bolnicu. Testiranjem je potvrđena zaraza virusom, ali oni još ne pokazuju znakove bolesti.
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo da je hrvatski državljanin koji je kao putnik boravio na kruzeru Diamond Princess u srijedu napustio brod, a još ih petero zasad ondje ostaje jer su članovi posade.H
Možda ste propustili...

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament