Regija
ĐAKOVO PROTIV TIHOG UBOJICE

Grad će sufinancirati zamjenu te odvoz pokrova s azbestom
Objavljeno 21. veljače, 2020.
ĐAKOVO - Grad Đakovo pozvao je građane da na e-savjetovanju, do 14. ožujka, dostave prijedloge i mišljenja o nacrtu Odluke o provedbi projekta zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanja, odvoza azbestnih ploča s lokacija na području grada Đakova.
Grad je osigurao sredstva kojima će građanima sufinancirati zamjenu krovnih pokrova s azbestom i odvoz.


– U gradskom proračunu za 2020. godinu osigurali smo za to 200.000 kuna. I lani smo u proračunu mislili na to, no nismo imali program provedbe, a sada ćemo ga imati - kaže gradonačelnik Marin Mandarić. Na dosadašnjim e-savjetovanjima, neovisno o temi, odaziv građana je izostao iako svi vole inzistirati na transparentnosti, no s obzirom na to da je azbest tihi ubojica i da je i dalje vrlo prisutan u životnom prostoru – u Slavoniji i Baranji najčešće je na gospodarskim objektima poput šupa, drvarnica, no ima ga i na kućama, ovo je tema kojoj bi se javnost svakako trebala odazvati.


U udruzi Moj otok, kaže njezin predsjednik Nenad Majković, pozdravljaju ove aktivnosti Grada. Prema Majkovićevoj gruboj procjeni, u RH je još uvijek oko 52.000 krovova pod azbestom, a u istočnoj Hrvatskoj oko 10.000. Do tog rezimea u RH ih je uklonjeno oko 37.000. Rijeka, treći grad po veličini u državi, ima ih 2645.


– Kancerogeni otpad je problem društva, a ne samo pojedinca. Primjer je Rijeka, gdje su azbestni krovovi snimani iz zraka i prebrojeni ‘pješke’ - iznosi Majković. Država ni danas nema službeni broj azbestnih krovova; ona je do kraja srpnja 2016., kroz resorno minsitarstvo, odnosno fond, plaćala uklanjanje. U Mom otoku kažu kako 14 županija ima kazete za zbrinjavanje azbestnog pokrova.


– Kroz naše prezentacije o štetnosti i važnosti uklanjanja azbestnih ploča iz životnog prostora, ali i prirode u koju ih velik dio vlasnika objekata odlaže, zagovaramo da se ljudi međusobno organiziraju - dodaje Majković.


Đakovo je još 2018. godine, zajedno s Mojim otokom, organiziralo predavanje o štetnosti azbestnog pokrova i važnosti uklanjanja i zbrinjavanja i to pod motom "Đakovo bez azbesta".


– Nakon što prođe e-savjetovanje, nacrt Odluke o provedbi projekta zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanja, odvoza azbestnih ploča s lokacija na području Grada Đakova ide na Gradsko vijeće - dodaje Mandarić. Majković kaže kako je Istra odmaknula ispred svih, kao i priobalje, za što je imperativ turizam. Recimo i da, dok je Slavonija zbog brojnih ciglana još od prije (bila) okrenuta tradicionalnim pokrovnim materijalima, Dalmacija je bila sklonija azbestnom krovu zbog blizine tvornice Salonit u Vranjicu.


- Čestitke Đakovu - poručuje Majković.
Jesenas otvoreno Reciklažno dvorište u Đakovu zaprima i, kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić, azbestne ploče, no samo od građana, uz ograničenje od 200 kilograma u šest mjeseci.


Suzana Župan
Marin Mandarić,

gradonačelnik Đakova:

U gradskom proračunu za 2020. osigurali smo za sufinanciranje zamjenu i zbrinjavanje azbestnog pokrova 200.000 kuna. U tijeku je e-savjetovanje gdje građani mogu dati svoja mišljenja i prijedloge
1250 kg ploča
U prva tri mjeseca rada Reciklažnog dvorišta u Đakovu zbrinuto je 1250 kg azbestnih ploča, također uz identifikacijsku karticu. "Pripadaju u opasni otpad, njegov prihvat za skupljača je uz velike troškove. Univerzal ima ugovor s njihovim otkupljivačima/oporabiteljima", kaže Stjepan Ripić. Inače, 2020. je referentna godina, pa će biti pokazatelj i kada je riječ o u njoj prikupljenim količinama azbestnih ploča.
Možda ste propustili...

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike