Svijet
NJEMAČKA U ŠOKU NAKON DESNIČARSKOG TERORISTIČKOG NAPADA

Napadač koji je u Hanauu ubio osam osoba i svoju majku pronađen mrtav
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Vlasti u Njemačkoj pokolj u Hanauu, u kojem je ubijeno deset osoba, tretiraju kao teroristički napad s radikalno desnom pozadinom, zbog čega je istragu preuzelo glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu, a njemački političari u prvim reakcijama izražavaju šok i ogorčenje.


Prema posljednjim informacijama, počinitelj Tobias R. u nargila barovima ubio je osam osoba, jedna je preminula u noći, a pet ozlijeđenih još je u životnoj opasnosti. Počinitelj je na kraju ubio svoju majku i sebe.


Angela Merkel je izjavila da se, unatoč tome što istraga još nije okončana, može govoriti o napadu s radikalno desno pozadinom te je upozorila na slične napade posljednjih godina u Njemačkoj, od ubojstava NSU skupine, preko ubojstva političara CDU-a Waltera Luebckea, do napada na sinagogu u Halleu prošle jeseni.


Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svima je koji su meta rasizma u Njemačkoj pružio podršku.


"Podržavam sve one kojima prijeti rasistička mržnja. Vi niste sami. Velika većina Nijemaca u Njemačkoj osuđuje ovo djelo i svaki oblik rasizma, mržnje i nasilja", rekao je Steinmeier. Napad su osudile i islamske i židovske udruge u Njemačkoj te su vlasti upozorile na preblag odnos prema teroru s krajnje desnog političkog spektra. Joachim Herrmann, bavarski ministar unutarnjih poslova, pokolj u Hanauu jasno je okarakterizirao kao radikalno desničarski teroristički napad. Odmah je sazvan i izvanredni sastanak unutarnjopolitičkog odbora u Bundestagu. Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je kako je pokolj u Hanauu još jedan dokaz da se treba ograditi od konzervativno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), koja "trpi naciste u svojim redovima".
Njemački mediji na turskom jeziku javljaju da su među žrtvama turski državljani kurdske nacionalnosti i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, kao i jedna konobarica poljskog podrijetla. Mediji također prenose izvode iz jednog videa koji je Tobias R. prije nekoliko dana postavio na Facebook i prepun je teorija urote i rasističkih izjava. Kako prenosi dnevnik Bild, u njegovu je stanu pronađen i "konfuzno sastavljen" manifest na 24 stranice u kojem Tobias R. govori o tomu kako vjeruje da ga netko uhodi te kako "pojedini narodi", pri čemu ih navodi niz iz Azije, Afrike i s Bliskog istoka, među ostalima i stanovnike Izraela, trebaju "biti uništeni". H
Rasizam je otrov. Mržnja je otrov. I taj otrov se proširio po našem društvu, rekla je Angela Merkel
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana