Svijet
PULJIĆ: ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH DOBRA JE I ZA HRVATE

Dodik odcjepljuje RS blokiranjem rada tijela državnih vlasti u BiH
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, ocijenio je kako je odluka Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da je poljoprivredno zemljište sa statusom javnog dobra u vlasništvu države a ne entiteta, a koja je izazvala prijepore u BiH, iznimno važna i za brojne prognane Hrvate.


Na taj je način spriječena legalizacija nepravde koja im je učinjena tijekom rata, istaknuo je kardinal Puljić u intervjuu koji je u četvrtak objavila Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA). Puljić je upozorio kako je postojala opasnost da zakon o poljoprivrednom zemljištu što ga je donio Parlament Republike Srpske trajno ostavi bez posjeda Hrvate prognane s teritorija tog entiteta. "Provedba tog entitetskog zakona bila bi dovršavanje etničkog čišćenja", kazao je vrhbosanski nadbiskup, podsjetivši kako entitetske vlasti ne mogu biti nadležne za imovinu čiji status tek treba urediti zakonom na državnoj razini.


Da je ostao vrijediti zakon koji je donijela RS, samo bi se pogoršalo stanje u kojemu se ionako bez pravne osnove imovina prepisuje onima koji nisu njezini stvarni vlasnici, kazao je kardinal Puljić.


Odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu izazvala je burne reakcije u Republici Srpskoj, što je rezultiralo odlukom da srpski predstavnici uvedu blokadu rada tijela državne vlasti dok se hitno ne promijeni ustroj Ustavnog suda i iz njegova sastava ne maknu strani suci, koje predstavnici entiteta RS optužuju da su u ovom slučaju ponovo pogodovali bošnjačkim interesima.


Iako je za ovakvu odluku uz bošnjačke i strane suce glasalo i dvoje sudaca hrvatske nacionalnosti, to nije spriječilo potporu HDZ-a BiH zahtjevima iz RS, a kardinal Puljić je u intervjuu za KTA istaknuo kako je žalosno što Hrvate ne štiti nitko, pa ni oni koji tvrde da ih zastupaju u vlasti.


"Žalostan sam i duboko me boli što naš čovjek na tim prostorima nema potrebnu zakonsku zaštitu iako neki smatraju da predstavljaju naš narod u vlasti. Ni stranački ni osobni interes ne smije negirati ljudska prava pojedinca, a pogotovo naroda koji trebaju zastupati. Zato očekujem da i Hrvati u BiH na svim prostorima budu jednako zaštićeni i jednako zastupljeni", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Kritizirao je hrvatske političare u vlasti upozoravajući kako oni vode računa samo o onim dijelovima BiH u kojima su Hrvati većina. U takvoj situaciji nikakvog povratka prognanika ne bi bilo da uz njih nisu bili svećenici, koji su ih u tome ohrabrivali, poručio je kardinal Puljić.
U međuvremenu je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u četvrtak, potvrdio kako će se blokada odlučivanja u tijelima državne vlasti nastaviti sve dok se ne promijeni ustroj Ustavnog suda BiH, a ponovo je zaprijetio "exitom" Republike Srpske ako se tom zahtjevu ne udovolji. Novinarima je kazao kako se ta odluka odnosi na Predsjedništvo BiH, državni parlament i Vijeće ministara. Najavio je kako bi uskoro trebao biti gotov prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će u parlament zajedno poslati hrvatske i srpske stranke. "Vjerujemo da su rješenja prihvatljiva i Bošnjacima", kazao je Dodik, navevši kako bi prema tom prijedlogu tri suca, umjesto stranaca koje sada imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava, bila domaći suci iz konstitutivnih naroda, koje bi imenovalo Predsjedništvo BiH, a potvrđivao Dom naroda državnog parlamenta. Četiri suca, po dva Hrvata i Bošnjaka, kao i do sada, imenovao bi Parlament Federacije BiH, a dva suca, srpske nacionalnosti, Parlament Republike Srpske.


Vuk Tešija
Dodik je najavio kako bi uskoro trebao biti gotov prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana