Osijek
HVALEVRIJEDAN PROGRAM “OSNAŽENA”

Druženje - najveća pomoć korisnicima
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Ni čišćenje kuće ni odlazak po namirnice ili po lijekove korisnicima programa "OsnaŽENA" u okviru Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena" osječkog Crvenoga križa nije toliko važno koliko druženje. Pokazali su to prilikom prijave za program, a potom i dokazale ženama koje ih svakodnevno obilaze.

- To su uglavnom slabije pokretni ljudi koji su vrlo osamljeni i mnogo puta od žena koje su zaposlene dobijemo informaciju kako korisnici kažu da im one donose svjetlo u svakodnevicu. Upravo je to jedna od najesencijalnijih usluga ovoga programa jer dobro znamo koliko starijoj populaciji znači druženje - pojašnjava Dora Zlatarić, voditeljica projekta "OsnaŽENA", dodajući kako zaposlene žene u programu uz, takoreći, vidljive usluge poput pranja, čišćenja ili odlaska po namirnice ili lijekove, uvijek nađu vremena za razgovor, što je korisnicima iznimno važno.

Pokazale su to i korisnice iz Čepina i Šodolovaca koje su sa ženama koje ih obilaze pile kavu, zaigrale "Čovječe ne ljuti se", odnosno prošetale obližnjim ulicama. Svako takvo druženje, dodaje Zlatarić, korisnicima popravi raspoloženje. Nekima se ispunjavaju i dugogodišnje želje, pa je tako jedna korisnica, podsjetimo, uz pomoć žene koja je posjećuje, nakon mnogo godina obišla grob svoga sina. Dirljivo je bilo, prisjetila se Zlatarić, kad su tri vremešne korisnice iz Sarvaša poželjele prošetati osječkom promenadom, a što nikada prije nisu bile u prilici učiniti. Upravo je njihove želje ispunio Crveni križ Osijek, a tijekom godina koliko je aktualan program osječkog Crvenoga križa, brojni su korisnici bili i još uvijek su više nego zadovoljni. Program "OsnaŽENA" tako je u cijelosti opravdao svoj naziv i svrhu. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike