Ekonomija
ERICSSON NIKOLA TESLA

Prihodi od prodaje skočili više od 14 %
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Ostvareni su ukupni prihodi od prodaje u iznosu od 1,8 milijardi kuna, pri čemu je rast ostvaren na svim tržištima

U 2019. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1,8 milijardi kuna, 14,2 % više u odnosu prema prethodnoj godini, pri čemu je rast prihoda od prodaje ostvaren na svim tržištima.Tijekom te godine bili su usredotočeni na modernizaciju mreža kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu, razvoj novih rješenja u 5G području te jačanju njihova tehnološkog vodstva.


Ključni su to naglasci iz izlaganja Gordane Kovačević, predsjednice Ericsson Nikole Tesle, s jučerašnjeg predstavljanja financijskih rezultata ostvarenih u prošloj godini. U području 5G tehnologije Ericsson je svjetski lider, a Ericsson Nikola Tesla Grupa, s više od 1400 razvojno-istraživačkih stručnjaka (od kojih je dio i u Osijeku, nap.a.), dio je te globalne priče te svojim aktivnostima na razvoju 5G tehnologije podržava matičnu tvrtku u globalnom razvoju najnaprednijih rješenja i usluga. I vodeći hrvatski operatori prate globalne trendove te je, sukladno tome, prošlu godinu obilježilo ulaganje u modernizaciju mreže kao pripremu za uvođenje 5G, čiji se početak implementacije očekuje tijekom druge polovine ove godine, nakon što regulator objavi uvjete i dodijeli potrebni radiofrekvencijski spektar.


- S Hrvatskim Telekomom uspješno smo završili složeni projekt modernizacije radijske pristupne mreže, čime je znatno poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga ovog operatora te su stvoreni preduvjeti za uvođenje 5G tehnologije. S A1 Hrvatska nastavili smo uspješnu suradnju potpisom okvirnog ugovora, koji uključuje modernizaciju i proširenje njihove radijske pristupne mreže korištenjem najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonova radijskog sustava - naglasila je Kovačević.


Financijski, u odnosu prema prethodnoj godini, brutodobit veća je 16 posto te iznosi 164,5 milijuna kuna, a netodobit iznosi 102,6 milijuna kuna. Kraj godine zaključili su sa solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 33 posto.
Kao društveno odgovoran poduzetnik posebnu pozornost posvećuju i održivom poslovanju, te kao primjer navode energetsku obnovu dijela proizvodnih resursa i zgrada, sufinanciran sredstvima EU-a, nakon čijeg će završetka, krajem ove godine, kompanija ostvarivati godišnje uštede energije od više od 4,6 milijuna kWh te istodobno smanjiti emisiju CO2 za gotovo 1400 tona.


- U skladu s našom strategijom fokusirani smo na razvoj rješenja i usluga te prodaju u područjima mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, digitalne transformacije, usluga upravljanja mrežama te segmentu Industrije i društva (zdravstvo, javna sigurnost, e-poslovanje). Intenzivno radimo na strateškim ugovorima te investiramo u 5G i nove poslovne modele, što će se kratkoročno odraziti na marže, ali će dugoročno ojačati našu tržišnu poziciju - kaže Kovačević. Dario Kuštro

INTENZIVNA SURADNJA SA SVEUČILIŠTIMA
U sklopu suradnje sa sveučilištima prošle je godine održan devetnaesti Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle, na kojemu su sudjelovala 54 studenta iz Hrvatske i susjednih zemalja. Kamp prati aktualne svjetske trendove u ICT industriji te su studenti pod stručnim vodstvom mentora radili na projektima u području umjetne inteligencije, automatizacije, robotike, 5G-a i interneta stvari. U okviru suradnje sa znanstveno-obrazovnim institucijama ističu aktivnosti na osnivanju novog Laboratorija za znanost o podatcima u prometu i logistici.
Gordana Kovačević

predsjednica Ericsson Nikole Tesle

Tijekom siječnja 2020. godine preuzeli smo od korporacije Ericsson potpunu odgovornost za segment upravljanih usluga u gradnji i održavanju telekomunikacijske infrastrukture HT-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike