TvObzor
J. R. AUGUST

Ultimativni mi je cilj živjeti od glazbe i njome uveseljavati ljude
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Želim učiti i razvijati se kao osoba koliko god mogu i činiti što manju štetu ljudima i našem planetu na dnevnoj bazi

Jedno od najboljih prošlogodišnjih domaćih studijskih izdanja svakako je "Dangerous Waters". Dugoiščekivani je to prvijenac 31-godišnjeg kantautora iz Zaboka Nikole Vranića, poznatijeg pod umjetničkim imenom J. R. August. Koncertna promocija albuma objavljenog za Croatiju Records održana je u studenome u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, a "Dangerous Waters" je, u akustičnoj formi, predstavljen i u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ovaj talentirani glazbenik trijumfirao je na drugoj dodjeli Nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off, s koje je kući odnio čak tri statue – za album godine, Veliki prasak godine te za izvođača godine. U nastavku pročitajte što mu znače osvojene nagrade, zašto je odabrao baš ovo umjetničko ime, ali i o duhovnom aspektu njegova života, blisko povezanim s njegovim glazbenim izričajem.

Zatvaram poglavlje
Koliko ti znače tri osvojene nagrade Rock&Off i je li ti neka od njih posebno draga?

- To je lijepo priznanje i svakako ga je lijepo primiti. Posebno mi je draga ona za najbolji album jer mislim da to ovaj album zaslužuje. Posvetio sam mu jako puno vremena i u njega uložio sve što sam imao, i to u svakom smislu. Također, to mi je prvijenac pa je samim tim i bilo kakva nominacija, a kamoli nagrada bilo nešto o čemu nisam uopće razmišljao. Sada kada se sve to tako lijepo posložilo, osjećam da sam zatvorio jedno poglavlje u životu i veselim se novom.

Odrastao si u manjoj sredini. Kako je na tebe kao glazbenika utjecao Zabok?

- Zabok je oduvijek bio poznat po svojim glazbenicima, posebno bendovima, tako da sam još u djetinjstvu imao priliku gledati zabočke bendove uživo i to me inspiriralo da i sam osnujem svoj bend, koji je, naravno, bio – zabočki. Volim Zabok, njegov geografski položaj, ljude, i lijepo mi je ovdje živjeti.

Što te inspirira za pisanje pjesama i kako izgleda tvoj kreativni proces?

- Otkad sam zaozbiljno krenuo u pisanje pjesama, početkom dvadesetih, to me toliko promijenilo nabolje kao čovjeka da sam samo nastavio s tim čudnim procesom i danas ga više ne mogu odvojiti od samog života. Cijelo vrijeme pišem ili dorađujem svoje pjesme, ponekad svjesno, ponekad nesvjesno, ali to uvijek radim. Tako da je odgovor na to pitanje dosadan - inspirira me život!

Nisam religiozan, ali sam spiritualan
Kako si zadovoljan svojim albumom prvijencem? Koja je ekipa radila na njemu?

- Apsolutno sam zadovoljan. Napravio sam sve točno onako kako sam htio i to mi je bilo najvažnije od svega. Album uskoro izlazi i na vinilu, što mi je bio dječački san. Ja sam sve skladao i napisao, odsvirao sve instrumente s tipkama, glavne vokale i dosta back-vokala, a ostatak ekipe čini moj zbor pod vodstvom Sebastiana Jurića, koji zauzima mjesto u pola pjesama na albumu, zatim kontrabas, koji je odsvirao Jura Herceg, bubanj i perkusije odsvirao je Miro Lehpamer, saksofone su odsvirali Lujo Parežanin i Marko Gudelj, a album je snimio i smiksao moj prijatelj, vrhunski tonski snimatelj, Zabočanin Dražen Završki. Album je masterirao Goran Martinac u studiju Croatia Records, a za omot albuma zaslužne su Klasja&Zita, koje su za cover upotrijebile fotografiju što ju je snimio moj prijatelj i vrhunski fotograf Luka Smuk.

U tvojim tekstovima nerijetko su biblijski motivi. Kakva je uloga religije u tvom životu?

- Nisam religiozan, ali sam spiritualan. Oduvijek sam volio čitati Bibliju i pokušavam živjeti prema Isusovu učenju jer mislim da su u njemu sadržana sva pravila za kvalitetan život. U crkvu ne idem, ne molim se, ali zato provodim puno vremena u prirodi, na rijeci, u razgovoru sa samim sobom. Cilj mi je učiti i razvijati se kao osoba koliko god mogu i činiti što manju štetu ljudima i našem planetu na dnevnoj bazi.

Jesi li zadovoljan kako pjesme s albuma zvuče uživo?

- Cijeli bend čine zbor i sam bend. Ima nas 17! Jako sam zadovoljan kako pjesme zvuče uživo, a čini mi se da je publika još i više, jer u posljednje vrijeme sve više njih dolazi na naše koncerte. Ovaj je prvi album, "Dangerous Waters", spor i nije za svaku priliku. Što se naših koncerata tiče, e tu ima svega. Možemo biti i tihi i harmonični, a možemo biti i glasni i brzi. Ovisi o atmosferi i o pjesmama, naravno.

Iskrena i kvalitetna muzika
Kako je prošla koncertna promocija albuma u Vintageu?

- Odlično. Prodali smo gotovo 500 karata, što je velik uspjeh što se mene tiče. Vidjet ćemo kako će se to nastaviti. Prošlog tjedna, 15. veljače, imali smo koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, gdje smo svirali u unplugged varijanti i koncert je bio sjedeći. Dakle, potpuno drukčije iskustvo od klupskog koncerta u Vintageu, ali mislim da će ljudima koji su nas došli poslušati i pogledati ostati u dobrom sjećanju.

Zašto si odabrao ovo umjetničko ime, odnosno kako je ono nastalo?

- Htio sam da se ime sastoji od dva inicijala i da ima jedno univerzalno ime. J. R. August mi je prvo palo na pamet i jako mi se svidjelo. Zvučno je, podsjeća me na mnoge pisce koje volim čitati (E. A. Poe, A. G. Matoš), zvuči profinjeno, a ni inicijali ni samo ime nisu smišljeni samo zato da dobro zvuče. Naime, J je za John (Ivan) kako mi se zvao pokojni stric, R je za Gavran (Raven) omiljenu pjesmu E. A. Poea, a moje prezime je Vranić pa ima smisla. A August je bio moj djed, koji mi je pričao priče kad sam bio klinac, a umro je kad sam imao deset godina. Dakle, kroz svoj život i stvaralaštvo htio sam odati počast ljudima koji više nisu živi.

Koji su ti od kolega s naše glazbene scene dragi i imaš li u vidu neku suradnju?

- Mislim da nas ima jako puno koji radimo iskrenu i kvalitetnu muziku i bilo bi mi drago surađivati sa svima s kojima bih našao zajednički jezik i želju da to napravimo.

Kakvi su planovi? Ima li ugovorenih svirki i imaš li ambicija probiti se na europsku scenu?

- Ove godine planiramo iskoristiti ovaj lagani hype koji se stvorio oko mog imena pa ćemo dati sve od sebe da što više sviramo i promoviramo album “Dangerous Waters”. Jedan od ciljeva je svirati i u Europi, a ultimativni cilj je, što se mene tiče, beskompromisno živjeti od autorske glazbe i uveseljavati njome što više ljudi u svijetu u kojem živimo.

Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Otkad sam zaozbiljno krenuo u pisanje pjesama, početkom dvadesetih, to me toliko promijenilo nabolje kao čovjeka da sam samo nastavio s tim čudnim procesom
UTJECAJI
Koje izvođače/bendove najviše slušaš u posljednje vrijeme i koliko se to razlikuje u odnosu prema vremenu kada si počinjao kao glazbenik? Za koje izvođače možeš reći da su utjecali na tvoj izričaj u aranžerskom i pjevačkom smislu?- U posljednje vrijeme jako puno slušam country muziku, posebno volim Willieja Nelsona i Merlea Haggarda, a od novijih izvođača volim Bon Iver, Sufjana Stevensa i sl. Volim iskrenu kantautorsku muziku više od bilo čega drugog, a često dajem šansu i modernoj glazbi koja mi i nije po volji, jer želim biti u tijeku, a s vremena na vrijeme se iznenadim. Na mene je utjecalo jako puno skladatelja i autora, kantautora i bendova. Omiljeni su mi Mozart, Beethoven, Chopin, Debussy, pa zatim Ray Charles, Bob Dylan, Neil Young, The Who, The Beatles, The Rolling Stones, Dire Straits i Mark Knopfler, Mark Lanegan, Eminem, Tupac, Wu-Tang Clan, Billie Eilish, Bon Iver…
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike