Kultura
EU SREDSTVA U STOPOSTOTNOM IZNOSU

1,2 milijuna kuna za vukovarski FoTo Muzej
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Projekt omogućuje opremanje prostora suvremenom opremom te edukaciju mladih Vukovaraca da postanu edukatori drugima

Razvojna je agencija Vukovar, u suradnji s gradskim ustanovama na natječaj Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru prijavila projekt FoTo Muzej i povukla EU sredstva u stopostotnom iznosu - 1.257.908,43 kuna. Korisnik projekta je Gradski muzej Vukovar i trajat će 30 mjeseci u cilju razvitka novoga kulturno-umjetničkoga programa te uključivanja mladih u svrhu promicanja važnosti umjetnosti i kulture na području Vukovara. Tim je povodom u Vukovaru jučer održana konferencija za medije, na kojoj su projekt predstavili gradonačelnik Ivan Penava, direktorica Razvojne agencija Vukovar Vedrana Žilić i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.


Ruža Marić je naglasila kako je fotografija bila iznimno važna nakon ratnih razaranja i povratka, jer se samo na osnovu sačuvanih fotografija mogla raditi rekonstrukcija kulturne i spomeničke baštine grada.


- Kroz fotografije su mladi sugrađani imali jedino svjedočanstvo o svojim roditeljima ili bližnjima koji su poginuli ili nestali u Domovinskom ratu. Fotografija je dokument i rekonstrukcija cijelog perioda povijesti našega grada, kako kada se radi o onoj koja je dokumentirala dnevna događanja, tako i fotografiji predmeta spomeničke baštine, pa smo mogli rekonstruirati prošlost Vukovara od 13. stoljeća na dalje - rekla je Marić, pojašnjavajući kako im je upravo to bila podloga za projekt FoTo Muzej koji će biti nova kulturno-umjetnička programska aktivnost.


Projekt omogućuje opremanje prostora suvremenom opremom, a potom će organizirati edukaciju zainteresiranih mladih Vukovaraca kako bi oni postali edukatori drugima.


- Fotografija se veže uz program digitalizacije muzejske građe Ministarstva kulture RH, jer znamo kako digitalizirana građa može biti dostupna cijeloj svjetskoj javnosti. Ovaj će projekt biti podloga da se sva dokumentarna građa u muzeju i fotografije samih predmeta i dokumenata mogu objavljivati po muzejskim i europskim standardima, što opet znači promidžbu našega grada. Kroz edukaciju i obuku mladih da postanu vješti ne samo u prepoznavanju objekata za fotografiranje već i u obradi građe kroz suvremene medije, u javnosti ćemo redovito prezentirati cijeli naš program kroz društvene mreže i promidžbene materijale - pojasnila je Marić.


Pored toga, sudionici će imati priliku po zadatcima i sadržajima snimati kulturni trenutak Vukovara, a finale će biti katalog s fotografijama te filmovi o edukaciji i rezultatima njihovog rada. Marić je poručila kako će u stvarnom životu koji nas okružuje mladi ljudi pronalaziti teme i prezentirati svoje viđenje svijeta i života u Vukovaru.
- Povezivanjem prošlosti i sadašnjosti stvorit ćemo sjajan projekt koji će biti dio kvalitetne prezentacije našega grada - zaključila je.
Dragana Korpoš
PONOSNI NA BOGATU KULTURNU BAŠTINU
Gradonačelnik Penava je izrazio zadovoljstvo što pred javnost izlaze s dobrim vijestima i osiguranim EU sredstvima za vrijedan projekt vukovarskog muzeja.

- Kvalitetna suradnja muzeja, Grada i Razvojne agencije Vukovar ponovno je dala odličan rezultat. Želimo uključiti mlade ljude u promicanje umjetnosti i kulture na području grada, što nam je iznimno značajno s obzirom na dugu i bogatu kulturu koju baštinimo i institucijama koje imamo i na koje smo ponosni - poručio je Penava i dodao kako fotografija predstavlja važan segment u umjetnosti.
Ruža Marić,

ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar

Fotografija je bila iznimno važna nakon ratnih razaranja i povratka, jer se samo na osnovu sačuvanih fotografija mogla raditi rekonstrukcija kulturne i spomeničke baštine našega grada
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike